Eläkeläisten lentopalloharjoitukset veivät mukanaan – Marja-Leena kouluttautui vertaisvalmentajaksi Ikäinstituutissa: ”Kun liikut, pääset vähemmillä vaivoilla ja hukkaan heitetyillä päivillä”

Marja-Leena työskenteli lähes koko 40-vuotisen uransa kotipalvelussa ja ajatteli, että työssä kerrytetyt askeleet pitäisivät hänet kunnossa. Niin ei käynyt.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Eristäytymällä ja lepäilemällä olisin tehnyt itselleni ison karhunpalveluksen”, Marja-Leena kertoo.

Marja-Leena työskenteli lähes koko 40-vuotisen uransa kotipalvelussa ja ajatteli, että työssä kerrytetyt askeleet pitäisivät hänet kunnossa. Niin ei käynyt.
Teksti: Nina Sarell

”Selkäni on ollut huono lapsesta asti, ja aikuisiällä vaivat pahenivat. Kuntoutukset antoivat minulle monia aktiivisia työvuosia, mutta loppuvuosiksi siirryin selkäkipujen takia palveluohjaajan tehtäviin. Ajattelin, että nyt pääsisi helpommalla, mutta yllätyksekseni sainkin tuta nahoissani, että vaivoja ei istumalla paranneta. Kolotukset vain lisääntyivät.

Eläkkeelle jäädessä tuli vielä uusi notkahdus: minulle tuli tarve karsia elämästä kaikenlaisia menoja ja luottamustehtäviä. Ajattelin, että nyt en tekisi mitään ylimääräistä – viettäisin hiljaiseloa. Jälkeenpäin ymmärrän, että eristäytymällä ja lepäilemällä olisin tehnyt itselleni ison karhunpalveluksen. Jouduin myös isoon leikkaukseen.

Kun olin jonkin aikaa pyörinyt kotona, entiset työkaverini tulivat kylään ja totesivat, että kyllä sinä nyt jo alat pystyä johonkin. He vetivät minut mukanaan takaisin ihmisten pariin, aktiiviseen elämään.”

Eläkeläisten lentopalloharjoitukset

”Yhtenä päivänä menin kaverin mukana eläkeläisten lentopalloharjoituksiin. Menin vain katsomaan, mutta siellä ei ollut tarpeeksi porukkaa, ja minut otettiin heti eka kerralta peliin. Siitä se sitten lähti!

Olen jatkanut lentopalloa jo kolmatta vuotta ja huomannut, että ei ikä pelaamista estä. En ehkä pysty tekemään tiikerihyppyä enkä rymyämään kontallani, mutta kyllä se pallo vain vielä lentää.

Olen innostunut käymään myös ryhmäliikunnoissa, senioritanssissa, lavisjumpassa ja kehonhuollossa. Nivelvaivoja lukuun ottamatta olen saanut pysyä terveenä.”

Vertaisvalmentajaksi Ikäinstituutissa

”Jokin aika sitten löysin netistä Ikäinstituutin järjestämän vertaisvalmentajaksi tähtäävän koulutuksen ja ilmoittauduin mukaan.

Elämäni eläkevuodet -valmennus on ryhmävalmennus ihmisille, jotka ovat juuri jääneet eläkkeelle. Sen tarkoituksena on auttaa löytämään itselle mieluisia liikkumistapoja ja erilaisia keinoja mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen. Toivon, että jo syksyllä pääsen aloittamaan oman valmennusryhmäni vertaisvalmentajana.”

”Toivon, että en koskaan menettäisi kiinnostusta ihmisiä ja elämää kohtaan”

”Olen lievästi ylipainoinen. Minua on leikelty ja parsittu, on laiteltu niveliä ja tehty korjausleikkauksia. Vaikka minulla otti koville ymmärtää, miten tärkeä jaksamisen ylläpitäjä liikunta on, saan nyt ammentaa siitä vireyttä omien voimieni rajoissa.

Nyt haluan viedä viestiä eteenpäin: kun liikut ja huolehdit itsestäsi, pääset paljon vähemmillä vaivoilla ja hukkaan heitetyillä päivillä.

Toivon, että en koskaan menettäisi kiinnostusta ihmisiä ja elämää kohtaan, ja että jaksaisin olla mahdollisimman pitkään tukena muille. Minulle se antaa voimia ja iloa – että on jotain, mitä suunnitella.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 8/20.

Lue myös: Sähköpyörä auttoi Seppoa kuntoutumaan – Näin sähköpyöräily avasi eläkeläiselle täysin uuden maailman

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X