Virpi Kätkä sai selville väsymyksensä syyn – Rautainfuusio tehosi: ”Voimani palasivat ja mieleni kirkastui”

Vajaat pari vuotta sitten laulaja Virpi Kätkä oli niin uupunut, että hän nukahti liikennevaloissa. Kun väsymyksen syy selvisi, myös apu tuli nopeasti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Keikkatauon aikana Virpi Kätkä on muun muassa opiskellut teologiaa Helsingin avoimessa yliopistossa.

Vajaat pari vuotta sitten laulaja Virpi Kätkä oli niin uupunut, että hän nukahti liikennevaloissa. Kun väsymyksen syy selvisi, myös apu tuli nopeasti.
Teksti: Hanna Vilo

Samaan aikaan kun koronapandemia alkoi keväällä 2020, laulaja Virpi Kätkä, 53, menetti kokonaan lauluäänensä. Tutkimuksissa syyksi löytyi refluksitauti eli sairaus, jossa mahalaukun hapanta sisältöä pääsee ruokatorveen. Lääkäri määräsi Virpille haponestolääkityksen. Valitettavasti terveysongelmat eivät loppuneet vielä siihen.

”Lauluääneni alkoi hävitä”

”Kun olin kolmekymppinen, kuukautiseni jäivät yli vuodeksi pois, mutta itse en osannut huolestua asiasta. Onneksi eräs sukulainen patisti minut lääkäriin. Siellä minulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta, ja sain kilpirauhaslääkityksen.

Parikymmentä vuotta myöhemmin lauluääneni alkoi hävitä vähitellen yksi äänen sävelkorkeus kerrallaan. Noin puolen vuoden päästä tilanne oli jo niin paha, että kurkusta ei tullut enää pihaustakaan, kun olisi pitänyt laulaa.

Vaivan syyksi löytyi refluksitauti. Lääkäri määräsi sen hoitoon haponestolääkettä, jota aloin käyttää päivittäin. Pian pystyin jälleen laulamaan.

Seuraavana kesänä aloin kuitenkin tuntea oloni kummallisen väsyneeksi. Minulla oli vaikeuksia pysyä esimerkiksi keikkamatkoilla hereillä. Kerran jopa nukahdin auton rattiin punaisten valojen aikana. Olin aivan ihmeissäni, ja läheiseni patistivat minut jälleen lääkäriin.”

”Rauta- ja B12-vitamiiniarvoni olivat hyvin alhaiset”

”Minua tutkittiin paljon sekä julkisella että yksityisellä puolella. Eräs yksityinen lääkäri ehdotti minulle gastroskopiaa eli mahalaukun tähystystä. Se on monen pelkäämä toimenpide, jossa mahaan viedään suun kautta letku, jonka avulla lääkäri tutkii ruoansulatuskanavaa.

Minulle gastroskopia ei ollut ollenkaan huono kokemus, sillä en pelkää kipua tai yökötyksen tunnetta. Toimenpiteen jälkeen lääkäri kertoi, että sairastan atrofista gastriittia, eli osa mahalaukkuni limakalvosta on surkastunut. Sairaus on todennäköisesti saanut alkunsa siitä, että nuorena kilpirauhasen vajaatoimintani oli pitkään hoitamaton.

Mahalaukun limakalvon vaurioituneita kohtia ei valitettavasti pystytä enää korjaamaan mitenkään.

Myös rauta- ja B12-vitamiiniarvoni olivat hyvin alhaiset. Olin ottanut molempia pillereinä jo vuosia, mutta ne eivät olleet imeytyneet.”

Lue myös: Tarvitsetko sinäkin rautavalmisteita? Salakavala raudanpuute voi olla syynä väsymykseen ja aivosumuun – Toimi näin!

Suonensisäinen rautahoito eli rautainfuusio tehosi

”Reilu vuosi sitten aloin saada kunnallisella puolella B12-vitamiinipiikkejä kolmen kuukauden välein. Hieman sen jälkeen sain myös ensimmäisen kerran suonensisäistä rautahoitoa eli rautainfuusiota. Istuin puoli tuntia tiputuksessa, minkä jälkeen pääsin kotiin.

Kuukauden päästä rautainfuusio uusittiin.

Kaksi suonensisäistä rautahoitoa tehosi todella hyvin. Voimani palasivat ja mieleni kirkastui. Sen takia uskalsin lähteä mukaan Selviytyjät-ohjelman kuvauksiin Malesiaan.

Nautin ohjelman 1,5 kuukautta kestäneistä kuvauksista koko ajan. Pärjäsin hyvin kevyellä ruokavaliolla ja nautin liikunnallisista tehtävistä. Kun palasin takaisin kotiin, sisareni Katja kommentoi, että minusta oli reissun aikana tullut oikea Duracell-pupu.”

”Kuuntelen, mitä kehoni tarvitsee”

”Käyn edelleen säännöllisesti B12-vitamiinipiikillä. Uusia rautahoitoja sen sijaan en ole tarvinnut, sillä rauta-arvoni ovat pysyneet hyvinä.

Sairaudet ovat opettaneet minua pitämään parempaa huolta itsestäni. En enää laiminlyö hyvinvointiani. Kuuntelen, mitä kehoni tarvitsee.

Pystyn laulamaan vain silloin, kun käytän haponestolääkettä. Lääke kuitenkin estää vitamiinien imeytymistä, ja siksi en voi käyttää sitä jatkuvasti. Olen pitänyt koko talven keikkataukoa, jotta minun ei ole tarvinnut käyttää sitä.

Keväällä aloitan taas lääkkeen käytön, jotta voin esiintyä. Keikkailen Katjan kanssa maaliskuusta lokakuuhun.”

Lue myös: Virpi Kätkä ei pelkää, vaikka terveyshaasteet ovat pysäyttäneet: ”Vastauksia on alkanut löytyä – ja uskon, että niitä löytyy vielä”

Virpi Kätkä

Virpi Kätkä on palannut koulun penkille. © Tommi Tuomi

X