Yläluomileikkaus vei myös päänsäryn – Ranjan ilme piristyi ja kasvot nuorentuivat 10 vuotta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Ranja Karakus
Nyt silmät näkyvät. Ranja Karakuksen mielestä yläluomileikkausta on turha nolostella. © Milla von Konow / Otavamedia
Moni vitkuttelee ja osa nolostelee yläluomileikkausta. Ranja Karakuksen luomet leikattiin syksyllä. Leikkaus oli potilaalle helppo.

Kaikki on ihan hyvin. Olo on pirteä eikä väsytä. Niin Ranja Karakus, 48, vakuutti vuosia itselleen ja muille. Raskaat, roikkuvat yläluomet tekivät hänen olemuksestaan väsyneen.

Ranja väsyi selittelyyn ja hakeutui yläluomileikkaukseen.

Leikkaus oli helppo. Jos vaiva uusisi, hän leikkauttaisi luomensa uudelleen.

Roikkuvat, raskaat yläluomet

”Olin vuosikausia harmitellut raskaita, roikkuvia yläluomiani. Ne aiheuttivat otsalle jatkuvan painontunteen, mikä sai minut kohottelemaan kulmiani. Siitä seurasi päänsärky.

Vaikka olin kuinka pirteä tahansa, ilmeeni oli väsynyt ja alakuloinen. Yritin kohentaa olemustani silmämeikillä, mutta se oli turhaa. Väri jäi luomen ihopoimun alle piiloon.

Äidilläni on myös raskaat yläluomet ja niin oli isoäidillänikin. Heidän kokemuksestaan tiesin, ettei aika parantaisi, vaan päinvastoin pahentaisi vaivaa. Syyskuussa hakeuduin yläluomileikkauksia tekevän plastiikkakirurgin vastaanotolle.”

Lääkäri tutki silmät suunnittelukäynnillä

”Ensimmäinen käynti lääkärin luona oli suunnittelukäynti. Lääkäri tutki silmäni ja oli kanssani samaa mieltä siitä, että luomet kannattaisi leikata.

Lääkäri kertoi minulle tulevasta toimenpiteestä. Sain tietää, että alussa silmien seutu voisi olla mustelmien ja turvotuksen vuoksi todella hurjan näköinen. Se ei minua haitannut. Olin vuorotteluvapaalla, ja minulla oli viimeinkin aikaa hoitaa mieltäni painava asia kontoltani. Varasin ajan toimenpiteeseen.”

Yläluomileikkaus tehtiin paikallispuudutuksessa

”Leikkaus tehtiin paikallispuudutuksessa. Tunsin kosketuksen luomillani, mutten lainkaan kipua.

Ennakkoon olin miettinyt, mitä tapahtuisi, jos vaistomaisesti tarttuisin leikkaavan lääkärin käteen kesken toimenpiteen. Sitä vaaraa ei ollut: lääkäri selitti koko ajan, mitä hän tekee. Tunnelma oli todella rauhallinen ja levollinen, ja minulla oli luottavainen olo.

Rauhoittavasta esilääkityksestäkin oli hyötyä.

Toimenpiteen jälkeen lepäilin muutaman tunnin yksityissairaalan lepohuoneessa kylmäpakkaus silmilläni. Sain kotihoito-ohjeeksi jatkaa kylmähoitoa kotona, palata tikkien poistoon viikon kuluttua ja ottaa tarvittaessa yhteyttä toimenpidepaikkaan.

Tarvetta ei ollut, sillä en esimerkiksi tarvinnut lainkaan kipulääkettä.

Ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä silmät olivat kamalan näköiset, mutta turvotus keveni päivä päivältä eikä minulle tullut isoja mustelmia.

Osa leikatuista varautuu peittämään mustelmat aurinkolaseilla, mutta minä en käyttänyt niitä. Kuljin kaupungilla silmänympärykset vihreinä. Minua ei haitannut, vaikka joku katsoi kasvojani tavallista pidempään. Näytin ehkä oudolta, mutta oloni oli mahtava: luomet eivät painaneet silmiäni ja päänsärky oli poissa.”

”Yläluomet vaikuttavat yllättävän paljon ilmeeseen”

”Luomeni leikattiin lokakuussa. Sen jälkeen olen saanut vastata lukuisiin kysymyksiin siitä, mitä minulle on tapahtunut. Tuttavat katsovat minua tutkaillen ja sanovat, että näytän jotenkin erilaiselta kuin ennen. Kerron heille avoimesti leikkauksestani. En ymmärrä, miksi tämä pitäisi salata tai tätä pitäisi nolostella jotenkin.

Kävin muun syyn takia hiljattain lääkärissä. Hän kysyi ikääni. Kun hän kuuli sen, hän hämmästyi aidosti. Hänen mielestään näytin kymmenen vuotta nuoremmalta. Yläluomet vaikuttavat yllättävän paljon ilmeeseen.

Jos vaiva joskus uusii, menen uudelleen leikkaukseen. Enää en pyörittele leikkauspäätöstä mielessäni vuosia.”

Yläluomileikkauksella pirteä katse

1. Yläluomileikkausta kannattaa harkita, jos yläluomet kaventavat näkökenttää, tuntuvat painavilta, hautovat ja niiden vuoksi kulmia pitää nostella koko ajan. Yläluomileikkaus voidaan tehdä myös esteettisistä syistä.

2. ”Leikkaus on potilaalle helppo, ja silmät ovat esittelykunnossa parissa viikossa. Ahkera kylmäpakkauksen käyttö vähentää turvotusta”, plastiikkakirurgi Kai Lassila Suomen Iho–sairaalasta kertoo.

3. Valtaosa yläluomileikkauksista tehdään yksityissektorilla. Julkiselle sektorille pääsee vain, jos raskaista yläluomista on merkittävää haittaa lähinnä näkökyvylle.

X