Tiedätkö, miksi lämmin hanavesi ei kelpaa juotavaksi?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Hanavesi.
Hanavesi. © istock
Kädenlämpöistä vettä ei pidä nauttia suoraan hanasta, sanoo Vesi-instituutti Wanderin johtava hankepäällikkö Martti Latva.

Voiko lämmin vesijohtovesi olla epäterveellistä? Asiantuntija, vesi-instituutti Wanderin johtava hankepäällikkö Martti Latva vastaa Totta vai tarua -väittämiin.

Hanavesi voittaa pulloveden laadussa.

Totta. Suomessa hanavesi saadaan raikkaana ja tuoreena maan alta tai järvien käsitellystä pintavedestä, kun taas pullovesi on usein seisonutta. Hanavedestä 40 prosenttia on pohjavettä, 60 pintavettä. Parhaimmillaan pohjavesi soveltuu juotavaksi sellaisenaan, mutta usein se täytyy kuitenkin desinfioida ja alkaloida. Pintavettä puhdistetaan tyypillisesti saostamalla humusta pois sekä poistamalla veden laatua heikentäviä aineita.

Lämmin vesijohtovesi voi olla epäterveellistä.

Totta. Lämmin vesijohtovesi voi liottaa putkistoa ja irrottaa siitä erilaisia yhdisteitä ja ioneja. Lisäksi se tarjoaa kasvuolot epäsuotuisille mikrobeille, jotka viihtyvät parhaiten kädenlämpöisessä vedessä. Hygieniasyistä janojuomaksi ja ruuanlaittoon kannattaa käyttää vain kylmää hanavettä, jonka tulisi olla alle 10-asteista. Kuuman käyttöveden tulisi olla yli 55-asteista, jotta vesijohdoissa mahdollisesti elävät haitalliset mikrobit eivät pääse esimerkiksi suihkuvesiin.

Lue myös: Juoksuta kraanavettä – Näistä syistä vettä kannattaa lotrata

Hanavesi on tasalaatuista koko maassa.

Tarua. Hanaveden laatu vaihtelee alueittain samoin kuin eri vesilaitosten käsittelyprosessit eroavat toisistaan. Pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa vesijohdoissa virtaa suurten järvien, kuten Päijänteen, vesiä, joiden laatu pysyy tasaisempana. Sen sijaan monien pienten paikkakuntien hanavesi on peräisin pienemmistä vesistöistä, joiden pintaveden laatu vaihtelee huomattavasti enemmän vuodenaikojen, sateiden ja valumaveden mukaan.

Hanavesi.

Lämmin hanavesi voi olla epäterveellistä. Totta vai tarua? © istock

Lue myös: Onko veden juonti niin terveellistä kuin sanotaan?

Juotko tarpeeksi vettä? 

X