Tiedätkö miksi rikoutunutta ihoa ei saa meikata?

Jaa artikkeli
Epäpuhtaista meikkivälineistä voi siirtyä haavaan likaa, jolloin haava voi tulehtua. © ISTOCK
Rikkoutunut iho on suojaton iho, jota meikki ärsyttää, farmaseutti, kosmetologi Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä sanoo.

Rikkoutuneen ihon meikkaaminen voi allergisoida

Totta. Kun iho on rikkoutunut, se tulee hoitaa kuntoon eikä yrittää peittää sitä meikillä. Rikkoutuneen ihon meikkaaminen lisää riskiä allergisoitua kosmetiikan ainesosille, ja jo noin joka kymmenes suomalainen on kosmetiikka-allerginen.

Epäpuhtaista meikkivälineistä voi siirtyä haavaan likaa, jolloin haava voi tulehtua.

Kun suupieli on halki, huulipuna pitää vaihtaa

Tarua. Tyypillisin syy suupielen halkeamaan on iän myötä madaltuvassa purennassa ja sen aiheuttamassa ihopoimussa, joka kosteana hautuu rikki. Halkeama on hyvä kasvualusta hiivoille ja bakteereille, jotka ylläpitävät haavassa tulehdusta.

Allergia tai yliherkkyys jollekin huulipunan ainesosalle aiheuttaa lähinnä ihottumaa. Se tulee huulille ja niitä ympäröivälle iholle eikä riko suupieliä.

Perusvoidekin on ruhjeelle liikaa

Totta. Asfaltti-ihottumaksi kutsuttu ruhje on usein likainen haava, ja se on puhdistettava hyvin juoksevalla vedellä tai desinfiontiaineella. Haava suojataan taitoksella. Pieniin naarmuihin voi käyttää apteekista saatavia dekspantenolia sisältäviä voiteita.

Perusvoide on tarkoitettu ihon kosteutukseen. Sitä voi käyttää ihon pehmittämiseen sitten, kun ruhje on rupeutunut. Perusvoiteissakin on säilöntäaineita, jotka voivat avohaavassa aiheuttaa allergiaa.

Lue myös:

Iho ei tykkää liiasta rasvasta

X