Tiesitkö? Näin Crohnin tauti voi oireilla suussakin

Ikävä suolistosairaus voi oireilla missä tahansa ruuansulatuskanavan osassa, myös suussa. HUSin tekemä tutkimus keskittyi Crohnin tautiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ikävä suolistosairaus voi oireilla missä tahansa ruuansulatuskanavan osassa, myös suussa. HUSin tekemä tutkimus keskittyi Crohnin tautiin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Karoliina Kanerva

Crohnin tauti suussa? Suolistosairaus voi aiheuttaa oireita suuhun.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tekemä tutkimus on saanut selville merkittäviä yhteyksiä suun ja suolistossa esiintyvän Crohnin taudin välillä. HUS julkaisi tutkimustulokset nettisivuillaan torstaina 5. heinäkuuta.

Crohnin tauti kuuluu tulehduksellisiin suolistosairauksiin (IBD). Niistä kärsiviä on tällä hetkellä Suomessa noin 47 000, ja uusia tapauksia ilmenee vuosittain pari tuhatta.

Tavallista Crohnin taudille on se, että se vaikuttaa koko ruuansulatuskanavaan. Näin ollen oireita voi tulla niin sisäelimiin, peräaukkoon kuin suuhunkin.

Yleensä tauti puhkeaa aikuisiässä, ja sille ominaista ovat muun muassa suolistokivut ja ripuli. Lapsilla Crohnin taudista voi aiheutua myös kasvuhäiriöitä.

Taudin tarkkaa syytä ei vieläkään tunneta. Perinnöllisellä alttiudella ja suolien puolustusjärjestelmän häiriöllä voi tautia kuitenkin osittain selittää.

Lue myös: Diagnoosina Crohnin tauti tai kiusana ärtyneen suolen oireet? Näin hoidat oikein erilaisia vatsavaivoja

Crohnin tauti suussa – Suolistosairauksilla ja suun oireilla yhteys

HUSin tekemässä tutkimuksessa keskityttiin muun muassa siihen, voivatko suussa esiintyvät tulehdukset johtaa suolistosairauteen. Vaikka tulokset osoittivat, että 72 prosenttia osallistuneista sairastuivat 14 vuoden sisällä Crohnin tautiin, on tutkimuksessa vielä puutteita.

Lisäksi tutkijat keskittyivät yhteyteen Crohnin tautia sairastavien ja suuoireiden välillä.

”Lähdimme selvittämään asiaa kahdelta eri kannalta. Ensin selvitimme, johtavatko suuoireet Crohnin tautiin, sen jälkeen tutkimme tautia jo sairastavien suuoireet”, lääketieteen lisensiaatti Anu Haaramo kertoo HUSin tiedotteessa.

Tuloksissa näkyy, että lievät oireet, kuten suuhaavaumat ovat neljä kertaa yleisempiä tautia sairastavilla verrattuna terveisiin koehenkilöihin.

Tutkimus ei kuitenkaan löytänyt perusteluja sille, että suuoireet lisääntyisivät Crohnin tautia sairastavilla ajan myötä – päinvastoin. Monilla esimerkiksi haavaumat voivat hävitä aikuisiässä, jos tautia on sairastanut lapsesta asti.

Tämäkin tutkinta vaatii tarkennuksia.

”Tarvitsemme jatkotutkimuksia siitä, lisääntyvätkö suuoireet silloin, kun suolisto-oireissa on meneillään aktiivinen vaihe vai vaikuttavatko suu- ja suolioireisiin aivan eri tekijät”, Haaramo huomauttaa.

Crohnin tautia hoidetaan lääkehoidoilla ja leikkauksilla.

Lue myös: Vatsakipua, ripulia ja laihtumista – asiantuntija kertoo, miksi Crohnin taudin diagnosoiminen voi viivästyä ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin, Anna.fi

 

X