Tomaatti ehkäisee syöpää – totta vai tarua?

Jaa artikkeliTilaa Seura
© tommi tuomi/om-arkisto
Tomaatissa on lykopeenia, jonka on todettu ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja sekä monia syöpiä. Ravitsemusterapeutti Marja Ruuti kertoo, että tuore tomaatti tepsii, kun sen nauttii mehuna.

Tomaatti ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja.

Totta. Tomaatissa oleva antioksidantti lykopeeni vahvistaa valtimoiden sisäseiniä ja edistää näin tehokkaasti sydän- ja verisuoniterveyttä. Tomaatin on tutkimuksissa todettu ehkäisevän myös syöpiä, kuten eturauhassyöpää.

Lykopeenista kertoo tomaatin punainen väri. Se on erittäin vahva antioksidantti. Antioksidantit puolustavat ja puhdistavat elimistöä ja estävät haitallisten happiyhdisteiden, niin sanottujen vapaiden radikaalien, muodostumista.

 

Tehokkaimmin tomaatin terveysvaikutukset saa tuoreista tomaateista.

Tarua. Parhaiten lykopeeni imeytyy kypsennetyistä tomaateista. Kaikista tehokkainta on juoda tomaattimehua. Yhdessä desilitrassa tomaattimehua on 9 milligrammaa lykopeenia. On arvoitu, että 6 milligrammaa lykopeenia päivässä riittäisi terveysvaikutusten aikaansaamiseksi. Tuoreita tomaatteja olisi syötävä 200 grammaa päivässä. Mutta kannattaa muistaa, että tuoreet tomaatit ovat nekin hyvin terveellisiä.

Lykopeenia saa hyvin myös ketsupista. Ketsupissa on kuitenkin paljon sokeria ja suolaa, joten sitä ei voi tästä syystä suositella.

 

Tomaateissa kannattaa suosia suomalaista.

Totta. Ja vielä parempi on ostaa kotimaisia luomutomaatteja, joiden maku ja ravintoarvo ovat parempia. En suosittele syömään ulkomaalaisia tomaatteja, koska niissä on torjunta-ainejäämiä. Talvella, kun kotimaisia tomaatteja ei ole saatavilla, kannattaa käyttää luomutomaattipyreetä.

 

X