Tommi putosi neljä metriä – triggerhieronta vei hermokivut

Jaa artikkeli
Triggerhieronnan ansiosta Tommi Revonniemi pystyy jälleen harrastamaan liikuntaa. Kun hänellä on aikaa, hän käy uimassa tai metsästämässä. © laura vesa/otavamedia
Työtapaturman aiheuttamat hermokivut veivät Tommi Revonniemen pariksi vuodeksi tapaturmaeläkkeelle. Triggerhieronnan avulla hän pääsi kipulääkkeistä eroon neljässä kuukaudessa.

Vuonna 2004 oriveteläinen asennusvalvoja Tommi Revonniemi, 48, oli töissä paperitehtaalla. Hän oli nostamassa paperikoneen imulaatikkoa kahden muun miehen kanssa, kun laatikon kiinnitykset yhtäkkiä pettivät. Sen seurauksena laatikko pyörähti, kulma tippui lattialle, ja Tommi jäi laatikon reunalle kyynärpäiden varaan ja lähti luisumaan alas. Hän tippui suoraan istualleen neljän metrin korkeudesta.

Tähän havahduin

Putoamisen jälkeen tunsin lamaannuttavaa kipua. Ambulanssi tuli nopeasti ja vei minut Rauman sairaalaan, josta minut siirrettiin heti Taysiin Tampereelle. Kuvausten jälkeen selvisi, että minulta oli murtunut häntäluu, kolme selkänikamaa, useita kylkiluita ja vasen ranne.

Kehoani särki joka paikasta, enkä pystynyt juuri liikkumaan. Jouduin jatkuvasti ottamaan hyvin vahvoja särkylääkkeitä.

Sairaalassa olin kolme viikkoa. Minua oltiin lähettämässä kotiin jo kahden viikon päästä, mutta vaimoni odotti kolmatta lastamme ja oli viimeisillään, enkä halunnut lähteä taakaksi kotiin.

Kaikki meni uusiksi

Onnettomuuden jälkeen olin pitkään sairauslomalla ja jouduin pariksi vuodeksi tapaturmaeläkkeelle, jonka aikana työnantajani irtisanoi minut.

Niskassa ja oikeassa kädessä oli jatkuvaa hermokipua. Sen seurauksena minun oli vaikea saada nukuttua.

Sain kuitenkin apua akupunktiohoidosta. Alkuaikoina akupunktiohoitaja kävi meillä kotona pari kertaa viikossa. Hoidot olivat hyvin rentouttavia. Välillä olin niiden jälkeen niin väsynyt, etten jaksanut edes kääntää päätäni.

Kun oloni alkoi vähän parantua, pääsin erilaisiin kuntoutuksiin vakuutusyhtiön kautta. Vaikka kipu oli edelleen jatkuvaa, se ei enää häirinnyt elämää yhtä paljon kuin ennen.

Vakuutusyhtiö maksoi myös uudelleenkoulutukseni rakennusinsinööriksi, minkä jälkeen ryhdyin yrittäjäksi.

Triggerhieronta toi avun

Onnettomuuden jälkeen kävin monilla eri hierojilla, osteopaateilla, kiropraktikoilla ja naprapaateilla. Eräs kiropraktikko suositteli minua kokeilemaan triggerhierontaa. Päätin kokeilla sitä, ja reilut neljä vuotta sitten varasin ajan triggerhierontaan erikoistuneelle hierojalle Hannu Tapaniselle.

Jo ensimmäiset kerrat hierojan vastaanotolla tuntuivat vaikuttavan. Usein hieronta oli niin rentouttavaa, että nukuin, ja välillä niin kivuliasta, että huusin.

Kaikkein mullistavin hetki oli, kun hieroja hieroi vasemman polveni yläpuolella olevan patin auki. Haukoin henkeä kuin kala kuivalla maalla. En saanut happea ja luulin, että pyörryn hoitopöydälle makuuasentoon. Jälkeenpäin olo oli kuitenkin rentoutunut, ja oikean käden hermokivut helpottivat.

Kävin säännöllisesti triggerhieronnassa pari kertaa viikossa. Neljän kuukauden päästä hoidon  aloittamisesta jouduin lähtemään työmatkalle Venäjälle. Siellä huomasin, että olin unohtanut särkylääkkeeni kotiin. Muutamassa päivässä totesin ilokseni, etten tarvinnut niitä enää. Siihen asti olin käyttänyt niitä monta vuotta.

Tässä ja nyt

Särkylääkkeistä eroon pääseminen muutti elämäni kokonaan. Pystyn työskentelemään ja harrastamaan liikuntaa.

Kivut vaivaavat minua edelleen silloin tällöin, mutta olen oppinut elämään niiden kanssa. Selkäni ei esimerkiksi pidä hyppimisestä, joten lasten kanssa trampoliinilla hyppiminen ei tule kuuloonkaan.

Kokonaisuudessaan voin hyvin. Käyn edelleen kaksi kertaa viikossa triggerhieronnassa ja parin kuukauden välein kiropraktikolla. Ilman näitä hoitoja olisin varmasti sairauseläkkeellä. Uskon hoitoihin, jotka auttavat kehoa hoitamaan itse itseään.

Lue myös:

Kolmoishermosäryn aiheuttama kipu on vienyt elämästäni kaiken

Uusi leikkaushoito pelasti – Marja-Leenan hermokipu loppui

 

Triggerhieronta: syvää vapauttamista

A Triggerpisteet ovat kipupisteitä, jotka pitävät lihaksia tai lihasryhmiä jatkuvassa jännityksessä. Ne ovat voineet syntyä esimerkiksi tapaturman, passiivisen elämäntyylin, kuten liiallisen istumisen, tai psyykkisen trauman seurauksena. Terveessä lihaksessa ei ole triggerpisteitä.
B Triggerhieroja vapauttaa triggerpisteet painelutekniikalla. Sen jälkeen keho lähtee itse etsimään tasapainoisempaa asentoa.
C ”Triggerhieronta tuo usein apua erilaisiin kipuihin, stressiin ja uupumukseen. Klassiseen hierontaan verrattuna sen vaikutukset ulottuvat syvemmälle”, kertoo triggerhieroja  Hannu Tapaninen Varalan Urheiluopistosta.

X