Totta vai tarua: Heikentääkö sterilisaatio miehen seksihaluja?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Vasektomiassa ei tapahdu mitään mieshormonien tuotannolle.
Vasektomiassa ei tapahdu mitään mieshormonien tuotannolle. © iStockphoto
Vasektomia ei vaikuta hormonituotantoon eikä siten heikennä miehen kyvykkyyttä sängyssä, korostaa kirurgian ja urologian erikoislääkäri Mika Raitanen.

Sterilisaatio heikentää erektiota ja seksihaluja

Tarua. Vasektomiassa ei tapahdu mitään mieshormonien tuotannolle. Kiveksissä muodostuvat sukupuolihormonit eivät liiku siemenjohtimia pitkin vaan verenkierrossa. Päinvastoin voisi ajatella, että jos on kokenut ehkäisyn hankalana, sterilisaatio jopa kohentaa erektiota ja haluja.

Siemenneste ja -syöksy säilyvät entisellään, sillä siemennesteestä yli 90 prosenttia on etu- ja rakkularauhasten eritettä.

Jos kovasti pelkää sterilisaation vaikutuksia, ehkä ei kannata hakeutua vasektomiaan.

Vasektomian teho on sata prosenttia

Tarua. Miehen vasektomia on erittäin luotettava ehkäisykeino, mutta sen teho ei ole kuitenkaan sataprosenttinen vaan noin 99 prosenttia. Vasektomiassa siemenjohtimet katkaistaan ja otetaan pois 1,5–2 sentin mittainen pala. Johtimien päät suljetaan. Näin siittiöt eivät pääse kulkeutumaan katkaisukohdan ohi.

Joskus voi kuitenkin käydä niin, että siemenjohtimet muodostavat uuden reitin. Tämä tapahtuu yleensä muutamien viikkojen kuluessa, harvemmin vuosien päästä.

Ehkäisyä on käytettävä vasektomian jälkeen noin kolmen kuukauden ajan, kunnes on annettu niin sanottu nollanäyte. Sillä varmistetaan, että elävät siittiöt ovat poissa siemennesteestä.

Sterilisaatio ei ole riskitön

Totta. Kaikkiin leikkauksiin liittyy riskejä. Vasektomian mahdollisia komplikaatioita ovat verenpurkaumat ja tulehdukset. Ne ovat harvinaisia, mutta niistä on kuitenkin kerrottava potilaalle. Joskus verenpurkauma joudutaan kirurgisesti poistamaan tai paise avaamaan.

Lue myös: Sterilisaatio toi mielenrauhan: ”Vaikka nainen käyttäisi ehkäisyä, se saattaa joskus pettää tai unohtua”

Lue myös: Hannu, 66, ostaa seksiä ja läheisyyttä alle 30-vuotiaalta Lauralta: ”Elämänlaatuni on aivan toista kuin ennen”

X