Totta vai tarua: Estääkö kaneli jopa tulehduksia?

Säännöllinen kanelin käyttö voi olla terveydelle monin tavoin hyväksi, kertoo ravitsemustieteilijä Marianne Prasad.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kanelilla on todettu olevan muun muassa tulehdusta ja mikrobien kasvua estävää vaikutusta.

Säännöllinen kanelin käyttö voi olla terveydelle monin tavoin hyväksi, kertoo ravitsemustieteilijä Marianne Prasad.
Teksti: Hanna Vilo

Kaneli toimii myös makeutusaineena ja sillä voi korvata osan sokerista.

Totta. Kaneli on luonnonmukainen makeuttaja, ja sitä kannattaa suosia, jos haluaa vähentää sokerin määrää ruokavaliossa.

Ceyloninkaneli on kassiakanelia makeampi, joten sitä kannattaa käyttää esimerkiksi kanelisokerissa. Kanelisokeria voi tehdä esimerkiksi sekoittamalla kahteen desilitraan ruskeaa ruokosokeria kaksi ruokalusikallista kanelia.

Suurkuluttajan kannattaa suosia kassiakanelia.

Tarua. Ruokakaupoissa tavallisesti myytävässä kassiakanelissa on huomattavasti enemmän kumariinia kuin vähemmän tunnetussa ceyloninkanelissa. Kumariini on maksatoksinen aine, joka suurina määrinä ja pitkäaikaisesti käytettynä tuhoaa maksaa.

Jos kanelia syö päivittäin runsaasti esimerkiksi puuron päällä, kannattaa suosia ceyloninkanelia. Aikuinen voi kuitenkin käyttää kassiakanelia turvallisesti noin teelusikallisen päivässä, ja tilapäisesti määrä voi nousta korkeammaksikin vaikka joulun aikaan.

Kaneli tukee terveyttä monin eri tavoin.

Totta. Kanelilla on todettu yhteys moniin terveyden kannalta hyödyllisiin asioihin. Tutkimusnäyttö ei ole kuitenkaan kovin vahvaa, sillä kanelitutkimusta tehdään vähän.

Kanelilla on todettu olevan muun muassa tulehdusta ja mikrobien kasvua estävää vaikutusta. Se saattaa auttaa tukemaan puolustuskykyä taudinaiheuttajia vastaan.

Lisäksi eräässä meta-analyysissä on todettu, että kanelin käyttö parantaa veren paastosokeripitoisuutta, jolloin erityisesti esidiabeetikot ja aikuisiän diabetesta sairastavat saattavat hyötyä sen käytöstä. Heidän kannattaa kuitenkin keskustella kanelin käytöstä lääkärinsä kanssa, jotta veren glukoosi ei laske liian alas.

Lue myös: Tullin takavarikoimista ruokaväärennöksistä osa on terveydelle hyvinkin vaarallisia – Arkisissa mausteissa syöpää aiheuttavia teollisuusvärejä

X