Totta vai tarua: Kannattaako Alzheimerin tautia sairastavan laihduttaa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Alzheimerin tauti ja laihdutus
Hyvä ravitsemus voi auttaa suojaamaan aivoja taudin muutoksilta. © iStockphoto
Keski-iän lihavuus lisää Alzheimerin taudin riskiä, sillä ylipaino kuormittaa aivoterveyttä, kertoo Alzheimer-tutkija ja emeritaprofessori Hilkka Soininen.

Lihavuus aiheuttaa Alzheimerin tautia

Tarua. Alzheimerin tauti on monisyinen, eikä lihavuus itsessään riitä taudinaiheuttajaksi.

Painonhallinnasta huolehtiminen kuitenkin kannattaa, sillä tutkimusten mukaan keski-iän lihavuus on riskitekijä Alzheimerille.

Ylipaino kuormittaa aivoterveyttä ja voi siten edistää Alzheimerin taudin kehittymistä. Lihavuus voi vaikuttaa veri-aivoesteen toimintaa, muuttaa aivojen harmaan aineen tilavuutta ja rikkoa valkoisen aineen eheyttä.

Lihavuus myös lisää riskiä diabetekseen, alentuneeseen glukoosinsietoon ja sydän- ja verisuonisairauksiin. Tutkimustulokset osoittavat, että tyypin 2 diabetes lisää Alzheimer-riskiä.

Keskivartalolihavuus on haitallisempaa kuin niin sanottu päärynälihavuus

Totta. Erityisesti keskivartalolihavuuteen yhdistetyt haitat lisäävät Alzheimer-riskiä. Kyseessä on keskivartalolihavuus kun naisen vyötärönympärysmitta on yli 90 senttimetriä ja miehen 102 senttimetriä.

Alzheimerin tautia sairastavan kannattaa laihduttaa

Tarua. Taudinkuvaan kuuluu usein laihtuminen, johtuen muun muassa syömisen unohtamisesta ja ravinnon yksipuolisuudesta. Alzheimer-potilaan ei kannata laihduttaa, normaalipainon ylärajoilla pysyminen voi suojata aivoja.

Hyvä ravitsemus voi auttaa suojaamaan aivoja taudin muutoksilta. Alzheimeria sairastavan ruokavalioon tuleekin kiinnittää huomiota. Muistisairaan tulisi syödä ravintosuositusten mukaisesti erityisesti proteiinia, hyviä rasvoja, kasviksia ja marjoja ja hedelmiä. Pelkällä puurolla ei muistisairas pärjää.

Lue myös: Kun Alzheimer muuttaa elämän – Kuinka kohdata muistisairas läheinen? Miltä muistisairaus tuntuu potilaasta? Lue rohkaisevat neuvot

Lue myös: Suomea uhkaa hoitajapula: Vuonna 2030 tarvitaan jopa 30 000 vanhustenhoitajaa enemmän kuin nyt – Miksi hallitus on lisännyt koulutuspaikkoja vain 5 000:lla?

X