Totta vai tarua: Kärsiikö herkkä iho liiallisesta käsien pesusta?

Mitä tapahtuu, jos käsiä pesee liikaa? Voiko käsienpesulla aiheuttaa atopiaa? Kärsiikö iho liiallisesta käsien pesusta? Asiantuntija vastaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liiallinen käsien pesu

Mitä tapahtuu, jos käsiä pesee liikaa? Voiko käsienpesulla aiheuttaa atopiaa? Kärsiikö iho liiallisesta käsien pesusta? Asiantuntija vastaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Marika Saastamoinen

Kärsiikö iho tiuhasta käsien pesusta? Käsien tiuha peseminen voi poistaa ihosta talin ja laukaista pesuihottuman, sanoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Ari Karppinen Mehiläisestä.

Käsienpesu voi aiheuttaa ihottuman

Totta.

Ihottuman taustalla on peritty herkkyys, atooppinen taipumus, joka vaivaa usein lapsuudessa ja nuoruudessa mutta häviää sittemmin.

Ärsytyspohjainen pesuihottuma muodostaa poikkeuksen, sillä alttius sille säilyy läpi iän. Se voi siis laueta aikuisiälläkin. Silloin ihoa suojaavat talikerrokset katoavat ja kemikaalien säilöntä- ja hajuaineet alkavat ärsyttää ihoa. Samoille aineille voi myös allergisoitua.

Ihottumalle on tunnusomaista, että se alkaa peukalon puolelta kämmenselästä. Tyypillisiä oireita ovat kutina, kihelmöinti, kuumotus, vesirakkulat, ihon paksuuntuminen sekä rystysiin, nivelkohtiin, kynsinauhoihin ja sormenpäiden sivuille ilmestyvät halkeamat.

Käsiekseema voi parantua

Totta.

Hoitokuurin jälkeen kädet saattavat kestää jopa pesua. Aluksi ne kuitenkin suojataan märkätöitä tehtäessä vähintään kolmen kuukauden ajan suojakäsineillä. Akuuttivaiheessa kortisonivoidekuuri on lääkkeistä tehokkain.

Perusvoiteet auttavat käsien ihon kuivumiseen ja hilseilemiseen, mutta niitä ei pidä käyttää välittömästi ennen tai jälkeen lääkevoiteen levittämisen, etteivät ne laimenna lääkkeen tehoa.

Saippua kuuluu käsienpesuun

Tarua.

Jos käsien iho on herkkää, voi pesuun käyttää veden ja saippuan sijasta perusvoidetta, joka poistaa käsistä myös rasvaisen lian.

Atopiataipumuksen omaavan kannattaa ylipäätään valita hajusteettomia hygieniatuotteita, sillä ne sisältävät vähemmän allergisoivia ainesosia.

Lue myös: Norovirus jyllää – Kymmenen kysymystä: Miksi käsienpesu on niin tärkeää?

Lue myös: Iskikö norovirus? Toimi näin, kun pahoinvointi alkaa

Liiallinen käsien pesu

Kärsiikö iho liiallisesta käsien pesusta? © ISTOCKPHOTO

Lue myös: Teetkö aina tämän tyypillisen virheen käsiä pestessäsi?

X