Totta vai tarua: Treenaa tasapainoa – se on tehokas tapa välttää liukastuminen!

Jaa artikkeli
liukastuminen on ehkäistävissä
Tasapainon treenaaminen voi ennaltaehkäistä kaatumisia. © iStock
Tehokas tapa vähentää liukastumisia on treenata tasapainoaan, vinkkaa alaraajaerikoistunut fysioterapeutti Niina Saarman-Bartholdi Fysioksesta.

Liukastuminen olisi lähes aina vältettävissä tasapainoa treenaamalla

Totta. Liukastuminen on ikävä yllätys usein iäkkäille, joiden tasapainoaisti on heikentynyt. Heillä reaktionopeus on hidastunut, minkä takia keho ei ehdi korjata asentoa tarpeeksi nopeasti horjahtaessa.

Jotta tasapainoaisti pysyy hyvänä, sitä täytyy käyttää päivittäin. Esimerkiksi metsässä kävely on erinomaista tasapainotreeniä: keho joutuu jatkuvasti tekemään töitä pystyasennon säilyttämiseksi.

Tasapainoa voi kuitenkin harjoitella myös kotona esimerkiksi keittämällä kahvia tai pesemällä hampaat yhdellä jalalla seisten.

Lue myös: Tasapaino ja koordinaatio kuntoon! Katso ohjeet kuuteen liikkeeseen, joilla kehität ja ylläpidät motorisia taitoja

Vain aktiiviliikkujat tarvitsevat liukuesteitä ja nastakenkiä

Tarua. Liukkaalla säällä kaikkien kannattaa kiinnittää huomiota sopivien jalkineiden valintaan. Pikkukengissä ei kannata lähteä edes autolla töihin, sillä kotipiha saattaa olla petollisen liukas.

Liukuesteitä ja nastakenkiä voi käyttää oman maun mukaan. Monelle liukuesteet ovat käytännöllinen valinta, sillä ne voi laittaa omien jalkineiden päälle. Silloin kengät ovat varmasti mukavat ja monikäyttöiset.

Lue myös: Liukastuitko työmatkalla? Et ole ainoa – Toimi näin, kun kaadut ja satutat itsesi

Jos liukastuessa jalka venähtää, parasta ensiapua ovat kylmä, koho, kompressio ja koti

Totta. Venähdysten, revähdysten ja nyrjähdysten hoitoon tarkoitettu kolmen koon perussääntö toimii hyvin. Jalkaa kannattaa siis hoitaa jollakin kylmällä, kohoasennolla ja kompressiolla eli puristussiteellä.

Viime vuosina sääntö on saanut yhden koon lisää, kodin. Eli venähdyksen jälkeen täytyy malttaa levätä kunnolla. Aktiiviurheilijoilla se tarkoittaa 3–7 päivän taukoa liikunnasta.

X