Totta vai tarua: Aiheuttaako liika istuminen iskiaskivun? Helpottaako iskiasoireita vuodelepo?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Taipumus saada välilevyn pullistumaan liittyvä iskiaskipu on usein perinnöllinen.
Taipumus saada välilevyn pullistumaan liittyvä iskiaskipu on usein perinnöllinen. © iStockphoto
Liikuskelu kotona ja kevyt kävely ovat parasta hoitoa akuuttiin iskiakseen, kertoo selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola Selkäliitosta.

Liika istuminen voi aiheuttaa iskiaskivun

Tarua. Liiallinen istuminen voi pahentaa iskiasoireita, mutta se ei aiheuta iskiasta. Runsas istuminen ei myöskään ole iskiaskivun riskitekijä. Iskiaskivun tyypillinen aiheuttaja on välilevyn pullistuma, joka ärsyttää tai painaa iskiashermoa.

Välilevyn sisäosa on hapan, ja välilevyn sisäosan vaurioituessa hapan sisältö voi vuotaa tai pullistua ulos, jolloin se saattaa ärsyttää tai painaa herkkää hermokudosta. On kuitenkin hyvä tietää, että välilevyn pullistumat ovat hyvin yleisiä, ja suurimmalla osalla ihmisiä ne ovat täysin oireettomia. Taipumus saada välilevyn pullistumaan liittyvä iskiaskipu on usein perinnöllinen.

Lue myös: Miten välilevyn pullistumien kanssa pärjää – ja miten kivuliaita oireita voi hoitaa?

Vuodelepo helpottaa iskiaskipua

Tarua. Vuodelepo ei helpota kipua eikä edistä toipumista. Iskiaskivusta huolimatta on tärkeää pysyä aktiivisena, sillä liike auttaa selkää toipumaan nopeammin. Kannattaa siis jatkaa arkitoimia ja liikuskella ainakin kotona.

Kun kipu vain sallii, on hyvä lähteä ulos kävelemään ja haukkaamaan samalla raitista ilmaa. Ulkoilu yleensä piristää myös mieltä. Kuntoliikkumaan kannattaa kuitenkin lähteä vasta sitten, kun pahin kipu on hellittänyt.

Lue myös: Iskikö iskias? Katso vinkit – Nämä kuusi liikettä lepyttävät iskiashermon

Tavallisesti iskiaskipu paranee itsekseen

Totta. Tavallisesti iskiaskipu paranee itsekseen yhdestä kolmeen kuukaudessa. Keholla on taipumuksena parantaa itse itsensä, kun sille antaa riittävästi aikaa ja pysyy arkitoimissaan aktiivisena.

Lääkäriin on kuitenkin syytä lähteä, jos kipu muuttuu sietämättömäksi tai alkaa tulla halvaustyyppisiä oireita, kuten voimakkaita jalkojen tuntopuutoksia tai lihasheikkoutta.

Lue myös: Jääpussi, lämmin kylpy, tyyny – tunnetko keinot helpottaa iskiasta?

X