Totta vai tarua: Nostaako sähköpyöräily kuntoa?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Sähköpyöräily
Sähköpyöräily sopii myös hyväkuntoiselle peruskuntoharjoitteluksi ja esimerkiksi työmatkojen kulkemiseen. © istockphoto
Huonokuntoiset voivat löytää sähköpyöräilystä miellyttävän tavan liikkua, vinkkaa erikoistutkija Minna Aittasalo UKK-instituutista.

Sähköpyöräily voi nostaa kuntoa

Totta. Sähköpyöräilyn kuormittavuus riippuu siitä, millaista avusteisuuden tasoa käyttää. Keskimäärin sähköpyöräily vastaa kuormittavuudeltaan kohtuutehoista liikkumista eli reipasta kävelyä.

Varsinkin huonokuntoisille ja vähän liikkuville sähköpyörällä ajaminen on erittäin hyvä tapa aloittaa liikkuminen ja nostaa peruskuntoa, koska se ei rasita liikaa. Samasta syystä monet kokevat sen myös miellyttäväksi tavaksi liikkua.

Sähköpyörällä ajaminen on eduksi painonhallinnassa

Totta. Koska sähköpyöräily on tavallista pyöräilyä kevyempää, kynnys lähteä liikkeelle on matala. Sähköpyörällä on esimerkiksi helppo tehdä sellaiset lyhyet asiointireissut, jotka aikaisemmin on tehnyt autolla. Lisäksi kuormittavuus on tasaista, minkä takia voimat riittävät pitempään. Siksi sähköpyörällä tulee usein tehtyä pitempiä lenkkejä kuin tavallisella pyörällä.

Painonhallinnan kannalta on hyvä, että viikossa on paljon matala- ja kohtuutehoista liikuntaa, joka jakaantuu tasaisesti eri päiville.

Hyväkuntoiselle sähköpyöräilystä ei ole mitään hyötyä

Tarua. Hyväkuntoisella sähköpyöräily ei nosta samalla tavalla kuntoa kuin huonokuntoisella, mutta siitä voi olla muuta hyötyä. Sähköpyörällä ajaminen voi esimerkiksi auttaa palautumaan kovasta treenistä, mikä ehkäisee ylikuormitusta ja rasitusvammoja sekä parantaa muun treenin vaikutuksia.

Lisäksi sähköpyöräily sopii myös hyväkuntoiselle peruskuntoharjoitteluksi ja esimerkiksi työmatkojen kulkemiseen, sillä fillaroinnin jälkeen olo on virkeä eikä läkähtynyt.

Lue myös: Näppärä sähköpyörä sopii rapakuntoisellekin – Tarkastelussa menopelit kaupunkiin, retkelle ja maastoon

Lue myös: Suunnitteletko sähköpyörän hankintaa? Sähkö vapauttaa liikkumaan – Esittelyssä kuusi erilaista sähköavusteista polkupyörää ja menopeliä

Sähköpyörä on mainio kulkupeli.

© iStock

X