Totta vai tarua – Onko halvoista lukulaseista haittaa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© colourbox
Halpalaseista on apua lähikatselussa, mutta niiden käytöstä voi seurata myös ikäviä sivuvaikutuksia, sanoo Näkemisen ja silmäterveyden toimialan toimitusjohtaja Panu Tast.

Parin euron lukulasit pilaavat näön

Tarua. Halvoista lukulaseista ei ole suoranaista terveyshaittaa. Niiden ainoa terveysriski liittyy siihen, ettei lähinäön heikkenemistä kontrolloida. Useimmiten lukulasien tarve kielii normaalista ikääntymisestä, jolloin silmän sisällä oleva linssi jäykistyy noin 45 vuoden iässä. Joskus taustalla saattaa kuitenkin olla ei-toivottu muutos, kuten silmäsairaus, joka jää havaitsematta ilman optikon tai silmälääkärin tekemää näöntarkastusta.

 

Halvat lukulasit voivat aiheuttaa päänsärkyä

Totta. Vakiomitoituksella tehty optiikka on harvoin käyttäjälleen optimaalinen. Haasteet ilmenevät useimmiten käyttömukavuudessa ja halpislasit saattavat aiheuttaa käyttäjälleen muun muassa päänsärkyä ja silmien väsymistä. Yksilöllisten tarpeiden mukaan valmistettujen lukulasien hankkiminen ei ole kustannuskysymys, sillä niitä saa edullisimmillaan parilla kympillä.

 

Lukulaseja on hyvä olla useammat

Totta. Lähelle näkemistä tarvitaan monenlaisissa eri tilanteissa. Siksi lasit kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Tietokoneella työskentelyyn sopivat eri lukulasit kuin sängyssä lukemiseen. Lähikatselua tarvitaan usein myös harrastuksissa, kuten esimerkiksi uistinta tai perhoa vaihtaessa. Viimeisimmän silmälasien käyttötutkimuksen mukaan enemmistöllä suomalaisista onkin käytössään kahdet tai useammat lasit.

 

Lue myös:

Silmälasien linssit saa pilattua helposti – pesetkö sinäkin silmälasisi väärin?

X