Totta vai tarua: Luu murtuu, kun kaatuu – onko se normaalia?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
luunmurtuma
Ranneluun murtuma ei ole aina merkki luiden heikkenemisestä. © iStock
"Luita voi vahvistaa missä iässä tahansa. Jotta luut pysyvät hyvässä kunnossa, ne tarvitsevat rakennusaineita", muistuttaa yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall.

On aivan normaalia, että ranne- tai reisiluu murtuu kaatuessa

Tarua. Jos luut ovat lujat, ne eivät juuri koskaan murru tavallisen kaatumisen yhteydessä. Ranne- tai reisiluun murtuminen kaatuessa on lähes aina merkki siitä, että luu on liian haurasta. Varsinkin jos reisiluun kaula murtuu, on tarpeen aloittaa osteoporoosilääkitys.

Ranneluun murtuma ei ole aivan yhtä selkeä merkki luiden heikkenemisestä, vaan silloin asiaa täytyy selvittää lisää.

Lue myös: Osteoporoosi muutti Aijan arkea pysyvästi: ”Yritän pitää osteoporoosin hallinnassa liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla”

Jos pituus lyhenee vähintään viisi senttimetriä, täytyy huolestua

Totta. Käypä hoito -suositusten mukaan kaikkien on syytä huolestua, jos pituus lyhenee viisi senttimetriä. Silloin selkänikamissa on osteoporoottisia murtumia. Sen sijaan 2–3 sentin pituuden lyheneminen on yleensä normaalia, sillä ikääntyessä välilevyjen vesipitoisuus laskee.

Asia ei ole kuitenkaan aivan yksinkertainen. Ihmisen pituus nimittäin kasvaa vielä sentin tai pari nopeimman kasvuvaiheen jälkeen. Naiset yleensä mitataan viimeisen kerran koulussa, miehet armeijassa. Siksi miehet tietävät aikuisiän maksimipituutensa naisia paremmin. Naisilla jo 3–4 sentin lyheneminen kouluaikaisesta pituudesta voi olla merkki nikamien murtumista.

Lue myös: Tunnetko lääkkeet, jotka saavat luut haurastumaan? Lue 10 faktaa osteoporoosista

Osteoporoosin etenemistä ei voi hidastaa

Tarua. Luita voi vahvistaa missä iässä tahansa. Jotta luut pysyvät hyvässä kunnossa, ne tarvitsevat rakennusaineita. Siksi kalsiumin ja D-vitamiinin riittävästä saannista täytyy huolehtia.

Lisäksi kannattaa harrastaa mahdollisimman monipuolista liikuntaa, sillä luu vahvistuu aina siitä kohtaa, josta sitä kuormitetaan. Luille hyvää tekeviä liikuntalajeja ovat esimerkiksi juoksu, kävely, tanssi, pallopelit, kuntosaliharjoittelu, pilates ja jooga.

Lue myös: Kävely kannattaa! Näin reipas käveleminen vaikuttaa terveyteesi – Lue 12 vinkkiä

X