Totta vai tarua: Onko parodontiitti seurausta hampaiden huonosta omahoidosta?

Alkavaa parodontiittia on mahdotonta havaita itse. Siksi hammaslääkärissä kannattaa käydä vähintään parin vuoden välein, kertoo suun terveyden ylilääkäri Tanja Ketola-Kinnula Terveystalosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudosten sairaus on merkittävä kansantauti.

Alkavaa parodontiittia on mahdotonta havaita itse. Siksi hammaslääkärissä kannattaa käydä vähintään parin vuoden välein, kertoo suun terveyden ylilääkäri Tanja Ketola-Kinnula Terveystalosta.
Teksti: Hanna Vilo

Parodontiitti on seuraus hampaiden huonosta omahoidosta

Totta. Parodontiitti on hampaiden kiinnityskudoksia ja leukaluuta hitaasti tuhoava tulehdus. Useimmiten se alkaa huonosta hampaiden kotihoidosta.

Kun hampaita ei harjata säännöllisesti ja hampaiden pinnalle kertynyttä bakteeriplakkia ei poisteta kunnolla, syntyy ientulehdusta. Kun se jatkuu pitkään, hampaiden kiinnitys pettää ja hampaiden ympärille syntyy ientaskuja, joissa bakteerit pääsevät muhimaan.

Parodontiitista ei tarvitse huolestua, jos se ei oireile mitenkään

Tarua. Tyypillisesti parodontiitti ei juurikaan oireile. Siitä huolimatta se muhii ja etenee. On laskettu, että jos parodontiittia sairastavan tulehtunut ienkudos levitettäisiin pöydälle, sen pinta-ala voisi olla jopa 20 neliösenttimetriä.

Märkivästä ja verta vuotavasta kudosalueesta pääsee mikrobeja ja bakteereja verenkiertoon, ja lisäksi laaja tulehdus voi aiheuttaa matala-asteista tulehdusta koko kehossa. Siitä voi olla seurauksena vakavia terveysongelmia.

Parodontiitti saadaan hallintaan, jos se havaitaan varhaisvaiheessa

Totta. Ientulehdus paranee, jos hampaiden puhdistamista tehostetaan. Jos ientulehdus on muuttunut parodontiitiksi, se ei voi enää kokonaan parantua. Tehokkaalla hammaslääkärin ja suuhygienistin hoidolla se voidaan kuitenkin saada hallintaan niin, että tulehdus rauhoittuu eikä enää pahene. Se vaatii aina hyvää omaa hoitoa.

Hampaat täytyy harjata huolellisesti kaksi kertaa päivässä, minkä lisäksi hammasvälit täytyy puhdistaa. Koko loppuelämän ajan pitää käydä säännöllisesti ylläpitohoidossa.

Lue myös: Vältä karies eli hampaiden reikiintyminen – Näin monet terveelliseen elämään kuuluvat trendituotteet uhkaavat suun terveyttä

X