Totta vai tarua: Alkavatko rinnat roikkua, jos ei käytä rintaliivejä?

Jaa artikkeli
Rintaliivit eivät muuta naisen anatomiaa millään tavalla, minkä takia ne eivät myöskään pysty ehkäisemään rintojen roikkumista.
Rintaliivit eivät muuta naisen anatomiaa millään tavalla, minkä takia ne eivät myöskään pysty ehkäisemään rintojen roikkumista. © istockphoto
Terveyden takia liivejä ei tarvitse käyttää, mutta usein ne tuovat mukavuutta, kertoo plastiikkakirurgi Katja Puumanen Lääkärikeskus Aavasta.

Rintaliivejä ei välttämättä tarvita ollenkaan.

Totta. Jos rinnat eivät ole huomattavan suuret, terveydellisistä syistä rintaliivejä ei ole pakko käyttää ollenkaan. On siis täysin naisen oma asia, haluaako hän käyttää rintaliivejä ja kokeeko hän ne tarpeellisiksi.

Perinteisesti rintaliivit kuuluvat meidän pukeutumiskulttuuriimme, minkä takia suurin osa haluaa niitä käyttää. Samalla voi tuoda esiin myös omaa persoonallisuutta: yksi tykkää pitsisomisteisista ja toinen sporttisista liiveistä.

Poikkeuksena ovat kuitenkin imettävät äidit. Heidän kannattaa käyttää rintaliivejä myös terveydellisistä syistä, sillä rinnat joutuvat imetyksen takia kovaan rasitukseen.

Ilman liivejä rinnat alkavat roikkua.

Tarua. Rintojen roikkuminen riippuu pääasiassa rintojen kudostyypistä, joka johtuu perimästä. Sen lisäksi roikkumiseen vaikuttavat myös muun muassa hormonitoiminta ja elintavat. Rintaliivit eivät muuta naisen anatomiaa millään tavalla, minkä takia ne eivät myöskään pysty ehkäisemään rintojen roikkumista.

Isorintainen voi ehkäistä tules-vaivoja käyttämällä rintaliivejä.

Totta. Jos rinnat ovat isot ja painavat, nainen saa helposti tuki- ja liikuntaelinten sairauksia, kuten niska-, hartia- ja selkäkipuja. Vaivoja voi ehkäistä hankkimalla riittävän tukevat ja hyvin istuvat liivit. Nykyään muodissa olevat kevyet liivit eivät yleensä anna isorintaiselle tarpeeksi tukea.

Plastiikkakirurgina suosittelen myös harkitsemaan rintojen pienennysleikkausta. Se parantaa usein isorintaisten naisten elämänlaatua merkittävästi. Parhaimmillaan se voi jopa poistaa kokonaan niska-hartiaseudun ja selän kipuoireet.

Lue myös: Kaisa Liski iloitsee rintojen pienennysleikkauksestaan: ”Kyseessä on minun terveyteni ja elämäni – enkä ole katunut päätöstäni hetkeäkään”

Kaisa Liski

Rintojen pienennysleikkaus on tehnyt Kaisa Liskin elämästä helpompaa. Kovat säryt rinnoissa ja niskassa ovat kadonneet. Lenkkiseurana lähistön metsissä on saksanpaimenkoira Robi. © Pekka Nieminen / Otavamedia

X