Totta vai tarua: Pitääkö myös kotimainen salaatti huuhdella?

Kasvikset ovat yllättävän usein syy ruoka­myrkytyksiin. Ruokaviraston ylitarkastaja Annika Pihlajasaari kehottaa kiinnittämään huomiota kylmäketjuun ja käsien pesuun.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ruokavirasto suosittelee, että kaikki kasvikset - myös kotimainen salaatti pestään ­ennen käyttöä.

Kasvikset ovat yllättävän usein syy ruoka­myrkytyksiin. Ruokaviraston ylitarkastaja Annika Pihlajasaari kehottaa kiinnittämään huomiota kylmäketjuun ja käsien pesuun.
Teksti: Jaana Kalliokoski

Kotimainen salaatti on syytä huuhdella ennen käyttöä

Totta. Ruokavirasto suosittelee, että kaikki kasvikset pestään ­ennen käyttöä, oli sitten lautaselle tulossa kotimainen salaatti tai ulkomaiset kasvikset. Huuhtelu on erityisen tärkeää, jos salaatissa on ­näkyvää multaa tai epäpuhtauksia.

Kotimaisia marjoja voi huoletta napostella ilman huuhtelua – ulkomaisia ei

Tarua. Suositus huuhdella kasvikset koskee myös marjoja, niin koti- kuin ulkomaisia. Ruokamyrkytysepidemioita kotimaisista marjoista tulee harvoin tietoon, mutta ne eivät ole ­poissuljettuja. Toisaalta pelkkä huuhtelu ei poista norovirusta. Ulkomaiset pakastemarjat Ruokavirasto suosittelee keittämään.

Lue myös: Ruokamyrkytys oireilee rajusti – Miten kampylobakteeri-infektio hoidetaan? Lue lääkärin ohjeet

Kesällä voi huoletta syödä piknikillä majoneesipohjaisia ruokia

Totta. Majoneesi ei tee ruokaa myrkylliseksi, vaikka se vähän lämpiäisikin. Jos ruoassa on sekä majoneesia että salaattia ja niitä säilytetään huoneenlämmössä, salaatin bakteerit lisääntyvät herkästi majoneesissa. Tärkeintä on huolehtia kylmäketjusta.

Lue myös: Älä heitä rahaa roskikseen ‒ Säilytä kylmäketju ja estä ruokahävikki

Kaupasta kotimatkalla lämmennyt raaka kana on turvallista käyttää, jos sen kypsentää

Totta ja tarua. Lämmennyt kana voi olla pilaantunut, mutta ei se silti välttämättä aiheuta ruokamyrkytystä. Ja toisaalta, vaikka kanan kylmäketjusta olisi huolehdittukin, siinä voi olla ruokamyrkytystä aiheuttavia bakteereja, jotka tuhoutuvat kuumennettaessa. Kana pitää aina kypsentää läpikypsäksi.

Lue myös: Tähän kaatuu monen suomalaisen kuntoremontti – Näin ravitsemusterapeutti neuvoo ylittämään elämäntaparemontin yleisimmät kompastuskivet

X