Totta vai tarua: Häviääkö pömppömaha ilman ruokavaliomuutoksia?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Rasvanpolttoa ei voi kohdistaa pelkästään vatsaan, vaan laihduttaessa elimistö ottaa rasvaa käyttöönsä koko kehosta.
Rasvanpolttoa ei voi kohdistaa pelkästään vatsaan, vaan laihduttaessa elimistö ottaa rasvaa käyttöönsä koko kehosta. © istockphoto
Vatsan pienennys alkaa fiksusta ruokavaliosta ja monipuolisesta liikunnasta, kertoo personal trainer ja liikuntabiologi Timo Haikarainen.

Pömppömaha ei häviä ilman ruokavaliomuutoksia

Totta. Suurimmalla osalla ihmisiä pömppömaha johtuu siitä, että ihon alla ja vatsaontelossa on liikaa rasvaa. Jotta pömpöttävästä vatsasta voi päästä eroon, ruokavalioon täytyy tehdä muutoksia. Silloin täytyy syödä vähemmän kuin kuluttaa.

Fiksu, rasvaa polttava ruokavalio sisältää muun muassa runsaasti kasviksia, hyvälaatuisia kuitupitoisia hiilihydraatteja, vähä­rasvaisia proteiininlähteitä ja hyviä rasvoja siemenistä, pähkinöistä, kalasta ja kasviöljyistä.

Liikunta polttaa vatsarasvaa tehokkaasti

Totta. Vatsaontelossa olevaa rasvaa kutsutaan viskeraaliseksi rasvaksi. Liikunta tehostaa sen palamista, mutta ilman ruoka­valiomuutoksia tulokset jäävät heikoiksi.

Jos terveelliseen ruokavalioon yhdistää monipuolista liikuntaa, viskeraalista rasvaa lähtee 20 prosenttia enemmän pudotettua rasvakiloa kohti kuin pelkän ruokavalion avulla laihdutettaessa.

Pelkästään liikkumalla ilman ruokavaliomuutoksia viskeraalisesta rasvasta on kuitenkin vaikea päästä eroon, sillä kovallakin huhkinnalla se vähenee yleensä vain noin kymmenen prosenttia.

Vatsatreeni pienentää vatsaa parhaiten

Tarua. Rasvanpolttoa ei voi kohdistaa pelkästään vatsaan, vaan laihduttaessa elimistö ottaa rasvaa käyttöönsä koko kehosta. Jos vatsaa haluaa pienentää, monipuolinen liikunta, joka sisältää myös vatsalihasliikkeitä, auttaa siinä parhaiten.

Hyvän liikunnan peruspaketin saa, jos tekee kaksi kertaa viikossa kestävyysliikuntaharjoituksen ja kaksi kertaa lihaskunto­harjoituksen. Kestävyysliikunnasta toinen kerta saa olla vaikka rauhallista kävelyä tai uintia, mutta toisella kerralla on hyvä hengästyä kunnolla.

Lue myös: Helena Ahti-Hallbergin ruokafilosofia on nyt syödä kohtuudella kaikkea: ”Sain jättää verenpainelääkkeet laihduttuani”

Ehdottomuus ei kuulu Helenan elämänfilosofiaan. ”Rentous on minulle tärkeää niin ruokavaliossa kuin liikunnassakin.”

Ehdottomuus ei kuulu Helenan elämänfilosofiaan. ”Rentous on minulle tärkeää niin ruokavaliossa kuin liikunnassakin.” © Pekka Nieminen / Otavamedia

X