Totta vai tarua: Suojaako puolukka sydän- ja verisuonitaudeilta?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Nyt on puolukka-aika. © OTAVAMEDIA
Ovatko puolukat oikeasti terveellisiä? Puolukat voivat auttaa ehkäisemään monia tulehduksia, kertoo Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio.

Puolukat ehkäisevät bakteeritulehduksia

Totta. Puolukan sisältämien polyfenolien on useissa tutkimuksissa todettu ehkäisevän haitallisten bakteerien kasvua. Ne voivat ehkäistä muun muassa hengitys-, virtsatie- ja ientulehduksia. Vaikuttavina aineina ovat ilmeisesti puolukan polyfenolit, jotka estävät haitallisten bakteerien kiinnittymistä ja siten ehkäisevät tulehduksen syntyä ja laajenemista. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA ei kuitenkaan ole myöntänyt marjatuotteille terveysväittämän käyttöoikeutta.

 

Puolukat suojaavat sydän- ja verisuonitaudeilta

Totta. Puolukan polyfenoleilla on todettu olevan lievä verenpainetta alentava ja hyvänlaatuista HDL-kolesterolia nostava vaikutus. Puolukan sisältämistä polyfenoleista erityisesti kversetiinillä, resveratrolilla ja lignaaneilla on suotuisa vaikutus sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn. Niiden vaikutukset eivät kuitenkaan ole läheskään yhtä suuria kuin terveellisellä kokonaisruokavaliolla ja esimerkiksi rasvan laadun vaihtamisella eläinrasvoista kasviöljyihin.

 

Puolukoissa on vähemmän tehoaineita kuin muissa marjoissa

Tarua. Puolukassa on vähemmän C-vitamiinia kuin monissa muissa marjoissa, mutta siitä ei yleensä ole puutetta suomalaisessa ruokavaliossa. Puolukassa on sen sijaan korkea polyfenolipitoisuus, millä on terveyden kannalta suurempi merkitys kuin C-vitamiinilla. Puolukka on myös runsaskuituinen ja vähärasvainen marja, joka ei sisällä tyydyttynyttä rasvaa. Näiden ominaisuuksien vuoksi se keventää ruokavaliota ja lisää sen ravintotiheyttä. Puolukassa on myös niukasti natriumia ja runsaasti kaliumia, mikä auttaa verenpaineen tasapainottamisessa.

Lue myös:

Ehkäiseekö puolukka virtsatietulehduksia?

Marjakausi myöhässä – Tiedätkö, mitä marjoja kannattaa juuri nyt kerätä?

X