Totta vai tarua: Voiko haava revetä, kun tikit on poistettu?

Jaa artikkeliTilaa Seura
© iStock
Leikkaushaavalle kannattaa antaa paranemisrauha, muistuttaa haavahoitaja Päivi Mäntyvaara Kuopion yliopistollisen sairaalan haavakeskuksesta.

Kun tikit on poistettu, haava on parantunut

Tarua. Haavan vahvistuminen ja arpeutuminen vie aikaa viikkoja tai jopa kuukausia. Haavan kypsyminen riippuu paljon siitä, millaisesta leikkauksesta on ollut kyse, missä kohtaa kehoa haava on ja kuinka syvä se on.

Tikit poistetaan 10–14 vuorokaudessa. Tänä aikana haavaan on kasvanut uudiskudos, haavan reunat ovat lähentyneet toisiaan vasten ja haavan peittää uusi epiteelikudos.

Ompeleiden poisto ei ole menolippu saunaan, vaan on odotettava vuorokausi, jotta tikkireiät ehtivät umpeutua.

Haava kaipaa vettä, ei desinfioimisainetta

Totta. Ompeleiden poiston jälkeen haavaa kannattaa huuhdella kehonlämpöisellä vedellä, kevyellä paineella. Haavaan ei tarvitse lotrata vettä, vaan sitä voi huljutella peseytymisen yhteydessä. Vesi huuhtoo pois mahdolliset epäpuhtaudet.

Kotioloissa desinfioimisainetta ei kannata käyttää. Se kuivattaa ihoa ja tappaa hyvää, normaalia bakteeriflooraa.

Ylipäätään haavan pitäisi antaa rauhassa parantua. Esimerkiksi ennen ompeleiden poistoa sidoksia ei kannata turhaan vaihtaa. Ompeleiden poiston jälkeen haavasta ei pitäisi enää vuotaa verta tai kudosnestettä, joten sen voi jättää ilman sidoksia.

Haava voi revetä tikkien poiston jälkeen

Totta. Haava voi revetä esimerkiksi kaatuessa tai raskasta tavaraa kantaessa. Sairausloman yksi tarkoitus onkin antaa haavalle paranemisrauha. Myös haavan tulehtuminen voi aukaista haavan.

Auennutta haavaa hoidetaan yksilöllisesti lääkärin arvion mukaan. Joskus haavan annetaan parantua umpeen pohjasta käsin eikä sitä ommella. Joskus, esimerkiksi infektion parannuttua, haava voidaan ommella uudestaan.

Lue myös: Haavat paranevat paremmin päivällä kuin yöllä – Mistä tämä johtuu?

X