Totta vai tarua: Voiko iäkkäiden vanhempienkin reseptit uusia Omakannassa?

Voiko toisen puolesta asioida ja uusia reseptejä Omakannassa? Näin vastaa asiakkuusvastaava Sini Palo Kelan Kanta-palveluista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Selvitimme, miten reseptien uusiminen Omakannassa toimii.

Voiko toisen puolesta asioida ja uusia reseptejä Omakannassa? Näin vastaa asiakkuusvastaava Sini Palo Kelan Kanta-palveluista.
Teksti: Hanna Vilo

Omakannassa voi uusia myös iäkkäiden vanhempien reseptit

Totta. Maaliskuun lopusta lähtien Omakannassa on voinut valtuuttaa toisen ihmisen hoitamaan reseptien uusimisen. Käytännössä esimerkiksi iäkäs vanhempi voi siis valtuuttaa aikuisen lapsensa hoitamaan lääkeasiat. Valtuutus annetaan Suomi.fi-palvelussa, ja se vaatii vahvan tunnistautumisen verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Kaikki reseptit voi uusia Omakannan kautta

Tarua. Omakanta on helppo ja kätevä tapa uusia monia eri lääkereseptejä, ja sen kautta tehdäänkin päivittäin noin 8 500 uusimispyyntöä. Kaikkia reseptejä sen kautta ei voi kuitenkaan uusia. Omakannassa ei esimerkiksi voi uusia kuuriluontoisten lääkkeiden, kuten antibioottien, reseptejä.

Uusimispyyntöä ei voi myöskään tehdä, jos lääkkeen uusiminen vaatii potilaan terveydentilan tutkimista lääkärin vastaanotolla. Lääkäri on myös voinut asettaa reseptiin uusimiskiellon.

Uusimispyyntö kannattaa tehdä hyvissä ajoin

Totta. Omakannassa tehdyn uusimispyynnön jälkeen terveydenhuollolla on kahdeksan päivää aikaa uusia resepti. Jos reseptin voi uusia Omakannan kautta, uuden reseptin saa siis melko nopeasti.

Jos kuitenkin käy niin, että reseptiä ei voikaan uusia Omakannan kautta, se täytyy tehdä terveydenhuollossa. Sen takia uusimiseen kannattaa varata riittävästi aikaa.

Reseptejä kannattaa myös seurata Omakannassa. Järjestelmä ilmoittaa punaisella värillä, kun resepti on kahden kuukauden aikana menossa vanhaksi.

Lue myös: Yksi valtakirja ei riitä – Toimi näin, jos olet edunvalvoja

Lue myös: Kun vanhempi sairastuu – Nämä valtakirjat ja valtuutukset tarvitset, jotta voit hoitaa asioita toisen puolesta

Astmaa sairastavan kannattaa ottaa hyvissä ajoin yhteyttä terveydenhuoltoon, jos oireet pahenevat, eikä tavanomainen lääkityksen säätäminen auta.

© Pekka Nieminen / Otavamedia

X