Totta vai tarua: Voiko keskittymiskykyä parantaa ja harjaannuttaa?

Jaa artikkeli
© iStock
Lue kolme väitettä! Keksittymiskykyä voi parantaa, mutta tietotyöläinen tarvitsee tauon kolmen vartin välein, muistuttaa aivotutkija Ville Ojanen Academy of Brainista.

Keskittymiskykyä voi parantaa ja harjaannuttaa suurin osa ihmisistä

Totta. On olemassa ihmisiä, joilla on synnynnäinen tarkkaavuuden häiriö, ja he eivät mahda heikolle keskittymiskyvylleen mitään. Suurin osa ihmisistä voi kuitenkin parantaa omaa keskittymiskykyään miettimällä itselleen sopivia toimintamalleja.

Tärkeintä on huolehtia omasta vireystilasta, sillä väsyneenä kukaan ei jaksa keskittyä. Kannattaa myös miettiä, millaisessa mielentilassa ja ympäristössä työskentelee parhaiten. Kun yksi tarvitsee ympärilleen täyttä hiljaisuutta, toinen työskentelee paremmin taustahälyisessä kahvilassa.

Lue myös: Harhaileeko ajatus? Näin palautat keskittymiskykysi – 5 helppoa vinkkiä arkeen

Tehokas työntekijä ei tarvitse taukoja

Tarua. Riippuu täysin työn luontessta, paljonko taukoja tarvitaan, mutta aivan kaikissa töissä tarvitaan taukoja. Varsinkin jos tekee tietotyötä, taukoja tarvitaan usein. Aivot pystyvät keskittymään vain pätkissä, ja siksi tietotyöläisen on hyvä pitää noin vartin tauko vähintään 45 minuutin välein.

Tauon aikana on tärkeää saada ajatukset pois työstä. Myös silmiä kannattaa lepuuttaa katsomalla kauas.

Lue myös: Uuvuttaako jatkuva hälinä? Aivotutkija neuvoo: Näin rauhoitat aivojasi ja parannat palautumistasi

Älylaitteista kannattaa poistaa useimmat hälytysäänet

Totta. Aivot ovat kehittyneet huomaamaan ympäristössä tapahtuvat muutokset, ja älypuhelimen hälytysäänet on varta vasten kehitetty imaisemaan ihmisen huomion niihin.

Jokainen keskeytys kuitenkin heikentää tarkkaavuutta, mikä tarkoittaa, että aivojen kapasiteetti suuntautuu jatkuvasti muualle kuin itse työhön. Jos tekee keskittymistä vaativaa työtä, kannattaa laittaa kaikki hälytysäänet pois päältä ja koko puhelin äänettömälle.

Lue myös: Muuttuiko hajamielisyys normaaliolotilaksi? ADT-tarkkaavaisuushäiriö voi kehittyä kuormittavan arjen seurauksena

X