Totta vai tarua: Voiko korvatulehdus aiheutua tuulesta?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Korvatulehdus tuntuu ikävältä.
Korvatulehdus on yleinen vaiva pienten lasten lisäksi myös aikuisilla. © iStock
Korvien suojaamattomuus ei aiheuta korvatulehduksia, sanoo yleis- ja työterveyslääkäri Joonas Tynkkynen Lääkärikeskus Fenixistä.

Paraneeko korvatulehdus itsestään? Esitimme kolme väitettä korvatulehduksesta ja kysyimme, ovatko ne totta vai tarua.

Korvatulehdus paranee usein itsestään

Totta. Lapsilla korvatulehdus on usein viruksen aiheuttama, eikä antibiootti siksi tepsi niihin. Keskeistä on hoitaa kipua kipulääkkeellä lapsen painon mukaan. Jos kipu ei helpota kahden vuorokauden kuluessa, on lääkärin arvioitava tilanne uudestaan.

Aikuisten korvatulehduksista suurimman osan aiheuttavat bakteerit. Tilannetta voidaan toisinaan seurata, mutta useimmiten tarvitaan antibioottia, jotta esimerkiksi tärykalvon puhkeaminen voidaan välttää. Kuumeiset korvatulehdukset niin lapsilla kuin aikuisilla tulee hoitaa antibiootein.

Korvatulehduksen voi saada tuulesta

Tarua. Tuulinen sää tai korvien suojaamattomuus ei aiheuta korvatulehduksia. Yleensä korvatulehdus ilmenee ylähengitystien yhteydessä. Tällöin korvatorvi tukkeutuu turvotuksen takia, ja välikorvaan syntyy alipainetta ja nesteilyä. Virukset ja bakteerit lisääntyvät eritteessä ja aiheuttavat tulehduksen. Korvatulehduksen riskiä lisää myös muun muassa tupakointi ja tupakansavulle säännöllisesti altistuminen.

Jos korvasta vuotaa verta, on hakeuduttava ensiapuun

Totta. Jos korvasta tulee verta, lääkärin on arvioitava tilanne. Korvasta voi tulla verta esimerkiksi päähän kohdistuneen iskun takia. Tällöin on varmistettava, ettei kallon luissa ole murtumia. Lapsella korvaan on voinut tulla kudosvaurio esimerkiksi siksi, että korvakäytävään on jäänyt lelu.

Lue myös: Totta vai tarua: Paraneeko korvatulehdus ilman antibioottia?

X