Totta vai tarua: Voiko nivelrikko esiintyä missä nivelessä tahansa?

Jaa artikkeli
Nivelrikko
Nivelet tarvitsevat ympärilleen myös vahvoja lihaksia, siksi jalkojen lihaksia kannattaa treenata säännöllisesti. © iStock
Kun nivelen olemassaolon alkaa huomata, se ei todennäköisesti ole enää täysin terve, toteaa ortopedian erikoislääkäri Esko Kaartinen.

Nivelrikko voi esiintyä missä tahansa nivelessä

Totta. Käytännössä sen esiintyvyys keskittyy kuitenkin tiettyihin nivelalueisiin. Kaikkein tyypillisimpiä nivelrikon muotoja ovat sormien, selän sekä polven ja lonkan nivelrikko.

Nivelrikon syntysyyt vaihtelevat paljon. Valtaosa johtuu perintötekijöistä, osa aikaisemmista tapaturmista ja osa rankaan tai johonkin yksittäiseen nivelalueeseen kohdistuneesta rasituksesta.

Lue myös: Nivelet ja liikunta: Nivelrikon oireet lieventyvät liikkumalla – Mikä on parasta liikuntaa nivelille?

Nivelrikon ensimmäisiä oireita ovat kipu ja turvotus

Totta. Nivelrikko on tulehduksellinen nivelsairaus. Tulehduksellisuuden tyypillisiä oireita ovat nivelalueen turvotus ja kuumotus sekä rasituksen jälkeinen särky. Läheskään aina nivelrikon alkuvaiheeseen ei kuitenkaan liity tulehdusoireita, vaan se voi oireilla myös pelkästään nivelalueen kuormitukseen liittyvänä kipuna.

Terveitä niveliä ihminen ei tavallisesti huomaa mitenkään. Kun jokin nivel alkaa oireilla, se kertoo, että se ei ole enää täysin terve. Oireet voivat tietenkin johtua monesta eri sairaudesta, mutta kaikkein yleisin niveloireiden aiheuttaja on nivelrikko.

Lue myös: Nivelrikkoon apua lempeästä liikunnasta – Anna-Liisa: ”Opin kuuntelemaan kehoani uudella tavalla – en ole enää pitkään aikaan käyttänyt särkylääkkeitä”

Nivelrikon etenemistä ei voi hidastaa

Tarua. Kun nivelrikko on todettu ja niveltä aletaan hoitaa oikeilla tavoilla, nivelrikon pahenemisvauhti voi hidastua huomattavasti. Tehokkain ja tärkein lääke sairaille nivelille on säännöllinen liikunta. Nivelrikkoiset nivelet rakastavat erityisesti pehmeitä lajeja, kuten kävelyä, uintia, pyöräilyä ja hiihtoa. Nivelet tarvitsevat ympärilleen myös vahvoja lihaksia, siksi jalkojen lihaksia kannattaa treenata säännöllisesti. Lisäksi ylimääräisten kilojen pudottaminen parantaa varsinkin alaraajojen nivelterveyttä.

Lue myös: Apua polven nivelrikkoon lihaskuntoharjoittelusta – Katso jumppaohjeet ja vahvista polvea tukevia lihaksia!

polven nivelrikkoon jumppaohjeet

Kivun sallimissa rajoissa toteutettu liikunta ei pahenna nivelrikkoa, vaan helpottaa oireita! © Pekka Nieminen/Otavamedia

X