Totta vai tarua: Voivatko kuulokkeet pilata korvat?

Äänikirjat ja podcastit soivat kuulokkeissa pitkin päivää. Voiko tästä olla haittaa korville ja kuulolle? Väitteisiin vastaa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Saloranta Terveystalosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© iStock

Äänikirjat ja podcastit soivat kuulokkeissa pitkin päivää. Voiko tästä olla haittaa korville ja kuulolle? Väitteisiin vastaa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Saloranta Terveystalosta.
(Päivitetty: )
Teksti: Laura Savolainen

Kuulokkeet voivat aiheuttaa korvatulehduksia

Totta. Nappikuulokkeet lisäävät korvatulehduksen riskiä, sillä kuulokkeet tukkivat korvakäytävän suulla vaikun luonnollisen poistumisreitin. Jos napit viipyvät korvissa pitkään, vaikkua voi alkaa kertyä korvakäytävän pohjalle.

Jos vaikkukertymään pääsee vettä esimerkiksi uidessa, korvan lämmössä muhiva kosteus voi aiheuttaa korvakäytävän tulehduksen. Oireena voi olla kipu, kutina tai korvan vuotaminen. Hoitona on korvan puhdistus ja paikallinen antibiootti.

Kuppikuulokkeissa samankaltaista tulehdusriskiä ei ole.

Lue myös: Korva lukossa vai tukossa? Näistä syistä oireet johtuvat – Korvalääkäri antaa hoito-ohjeet

Nappikuulokkeita voi huoletta lainata

Tarua. Jos korvakäytävässä on tulehdusta, taudinaiheuttajat tarttuvat herkästi korvakäytävän suulta nappikuulokkeisiin. Samoja nappikuulokkeita ei siis kannata käyttää muiden kanssa, jos jomman kumman korvat oireilevat. Sama koskee korvatulppia.

Taudinaiheuttajat vaativat kuitenkin aina laukaisevan tekijän. Otollinen alusta bakteereille ja viruksille on esimerkiksi naarmu, joka on syntynyt raaputtaessa kutisevaa korvaa.

Tulehduksen tarttumista voi ehkäistä, jos pyyhkäisee kuuloketta desinfioivalla aineella ennen käyttöä.

Kuulokkeiden mallilla ei ole tinnitusriskin kannalta väliä

Tarua. Kova äänentaso on aina vaarallista korville, käytti mitä kuulokkeita tahansa. Nappikuulokkeet voivat aiheuttaa kuulovammoja kuppikuulokkeita herkemmin, sillä tiiviisti korvassa istuvan kuulokkeen kova äänenpaine ei pääse pakenemaan, vaan osuu suoraan tärykalvoon. Kuppikuulokkeet eivät välttämättä ole kovilla volyymeilla kuunneltaessa aivan yhtä vaaralliset kuin korviin työnnettävät nappikuulokkeet.

Lue myös: Tiesitkö? Pysyvä tinnitus voi olla peräisin yhdestä rajusta melualtistuksesta

X