Tunnista aurinkokeratoosi ja käy hoidossa

52-vuotiaan Helenan nenänpieleen on ilmestynyt ihottumaläikkä, joka ei parane voiteella. Kyseessä on todennäköisesti aurinkokeratoosi, joka saattaa kehittyä ihosyöväksi, jos sitä ei hoideta ajoissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

52-vuotiaan Helenan nenänpieleen on ilmestynyt ihottumaläikkä, joka ei parane voiteella. Kyseessä on todennäköisesti aurinkokeratoosi, joka saattaa kehittyä ihosyöväksi, jos sitä ei hoideta ajoissa.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Suomalainen

Nenänpieleeni on ilmestynyt pieni karhea punainen läikkä, joka ei ole parantunut kortisonivoiteellakaan. Pitäisikö tätä näyttää lääkärille?

Pitäisi ehdottomasti. Kuulostaa siltä, että kyseessä on aurinkokeratoosi eli ihon oksasolusyövän esiaste. Se on alkuvaiheessaan usein vähän punoittava, karhea läiskä, jonka voi sekoittaa helposti ihottumaan. Tunnistamista vaikeuttaa se, että aurinkokeratoosi ei oireile mitenkään. Joskus se voi vähän kutista.

Miten aurinkokeratoosi oikein syntyy?

Aurinkokeratoosi on auringon ultraviolettisäteilyn aiheuttama ihon valovaurio.  Kun iho altistuu UV-säteilylle, ihossa tapahtuu jatkuvasti geenivaurioita. Ihon omat korjausmekanismit pyrkivät korjaamaan näitä vaurioita, mutta siitä huolimatta ihosoluihin kertyy vuosien kuluessa geenivirheitä. Jos aurinkoaltistus on ollut liiallista, ihon solujen kasvu riistäytyy hallitsemattomaksi ja muuttuu syövän esiasteeksi. Aurinkokeratoosi tulee juuri sellaisiin ihonkohtiin, jotka ovat saaneet paljon auringonvaloa. Tyypillisiä paikkoja ovat kasvot ja kämmenselät, mutta aurinkokeratoosia voi olla vaikka selässä, jos on nuorempana tehnyt peltotöitä ilman paitaa.

Eikö tällaisia valovaurioita esiinny vasta mummoilla ja papoilla? Sitä paitsi, en edes pala helposti.

Aurinkokeratoosi on erityisesti iäkkäiden ihmisten vaiva, joka alkaa yleistyä kuusissakymmenissä. Se voi kuitenkin tulla nuoremmillekin. Sitä voi olla jopa kolmekymppisellä, jos on punapigmenttinen iho ja jos on ollut paljon auringossa elämänsä aikana.Aurinkokeratoosista kärsivät pääasiassa vaaleaihoiset, herkästi palavat ihmiset. Aurinkokeratoosin syntyminen ei kuitenkaan vaadi ihon palamista, vaan sen syntymiseen vaikuttaa koko elämän aikana saatu auringon määrä.  Vaalean ihon, aurinkoaltistuksen ja palamisen lisäksi riskitekijöitä ovat muun muassa runsas solariumin käyttö, tupakointi ja immuunipuutostilat.

Onko varma, että aurinkokeratoosi kehittyy ihosyöväksi?

Ei ole, koska vain osa aurinkokeratooseista kehittyy ajan myötä okasolusyöväksi. Muutos ihosyöväksi voi viedä vuosia, mutta jos on kyse ärhäkämmästä tapauksesta, voi muutos tapahtua jopa muutamassa kuukaudessa. Aina aurinkokeratoosi ei kehity mihinkään. Osa jopa paranee itsekseen, jos suojautuu auringolta. Koskaan ei voi kuitenkaan tietää, mitkä aurinkokeratoosit eivät muutu varsinaiseksi ihosyöväksi. Kaikki havaitut aurinkokeratoosit pitää hoitaa. Jos aurinkoaltistusta on tullut paljon ja ikääkin alkaa olla jo mittarissa, voi iholla olla useita eriasteisia muutoksia. Aurinkokeratoosi on kaikista lievin. Pidemmälle mennyt muutos on Bowenin tauti, joka on ihon pinnassa oleva okasolusyövän esiaste. Jos solumuutokset ovat läpäisseet tyvisolukerroksen, on kyseessä jo okasolusyöpä.

Miten vakavasta asiasta okasolusyövässä on kyse?

Okasolusyöpiäkin on eriasteisia, lievempiä ja vaikeampia. Yleensä se on paikallinen syöpä, joka ei lähetä etäpesäkkeitä. Pahimmillaan okasolusyöpä voi kuitenkin levitä muualle kehoon ja jopa tappaa. Tämä on kuitenkin harvinaista. Oksasolusyöpä hoidetaan aina leikkaamalla. On siis taloudellisesti ja inhimillisesti järkevämpää hoitaa ihomuutokset silloin, kun ne ovat vielä aurinkokeratoosin asteella.

Pitäisikö minun varata aika terveyskeskuksesta vai suunnistaa suoraan yksityiselle ihotautilääkärille tätä läikkää näyttämään?

Aurinkokeratoosi on niin yleinen vaiva, että kyllä sen pitäisi hoitua terveyskeskuksessa – varsinkin, jos kyseessä on lievä yksittäinen muutos. Kaikkia ihomuutoksia ei ole tarpeen tutkituttaa ihotautilääkärillä. Diagnoosi ei ole terveyskeskuslääkärille kuitenkaan aina helppo. Hoito on myös haastavampaa, jos iholla on jo useita eriasteisia muutoksia. Jos haluaa saada diagnoosin ja hoidon alkuun nopeasti, voi kääntyä yksityisen ihotautilääkärin puoleen.

Mistä lääkäri voi tietää, että kyseessä on aurinkokeratoosi?

Tyypillinen aurinkokeratoosi on yleensä helppo diagnosoida, sillä se on karhea, punoittava läiskä sellaisella ihoalueella, joka on saanut paljon aurinkoa. Diagnoosi on kuitenkin vaikeampi, jos potilaalla on psoriaasista tai tali-ihottumaa. Ihottumaiselta iholta on vaikea erottaa auringon aiheuttamia valovaurioita. Tarvittaessa otetaan koepala.  Koepala otetaan myös, jos lääkäri epäilee jotakin vakavampaa, kuten ihon pintasyöpää. Koepalan otosta jää ihoon pieni arpi, mutta se on pieni hinta siitä, että asiaan saadaan selvyys. Samalla pitää tutkia potilaan koko iho. On tavallista, että iholta löytyy lisää aurinkokeratoosia tai ihosyöpiä, kuten oka- tai tyvisolusyöpää.

Miten aurinkokeratoosia hoidetaan?

Hoitoja on monenlaisia, ja niitä voidaan myös vaihdella. Hoidon valintaan vaikuttavat ihomuutosten lukumäärä, sijainti ja vaikeusaste. Jos iholla on yksittäinen lievä muutos, jäädytyshoito on usein paras vaihtoehto. Mutta jos esimerkiksi kasvoilla on useita lieviä aurinkokeratooseja, valitaan yleensä kenttähoito. Se tarkoittaa hoitogeeliä tai emulsiovoidetta, jonka potilas levittää itse iholleen. Geeli- tai emulsiohoitoja on eripituisia muutaman päivän hoidosta pari kuukautta kestävään hoitoon.  Iho reagoi hoitovoiteisiin. Lievimmillään se on pientä punoitusta, mutta esimerkiksi geeli voi pahimmillaan nostattaa iholle kipeitä rakkuloita, jotka kuitenkin paranevat muutamassa viikossa. Jäädytyksen sekä emulsio- ja geelihoitojen lisäksi aurinkokeratoosia voidaan hoitaa laserilla tai valoaktivaatiohoidolla.

Paraneeko aurinkokeratoosi hoidolla?

Sataprosenttista hoitovastetta ei voida antaa, mutta okasolusyövän ilmaantumisen riski pienenee huomattavasti. Aurinkokeratoosi voi tulla uudestaan hoidettuun kohtaan tai muualle ja siksi hoitoon kuuluu aina seuranta. Yleensä riittää, kun käy jälkitarkastuksessa kuuden kuukauden kuluttua. Jatkossa olisi hyvä käydä tutkituttamassa iho 1–2 vuoden välein.
Aurinkokeratoosin hoitoon kuuluu myös perusteellinen ohjeistus siitä, miten auringolta pitää jatkossa suojautua.

Onko auringolta suojautumisessa enää mitään hyötyä tässä iässä? Eikö vahinko ole tapahtunut ihon soluissa jo aikapäiviä sitten?

Koskaan ei ole liian myöhäistä suojautua auringolta. Ihon valovaurioituminen on jatkumo. Vaikka tiettyjä geenivirheitä on tullut kaikille viisi- ja kuusikymppisille, voi jatkuva aurinkoaltistus johtaa uusiin geenivirheisiin ja ihosyöpään asti. Kesäisin ja keväisin kannattaa käyttää aurinkosuojavoidetta. Suosittelen suojakerrointa 50, jos iholla on jo todettu aurinkokeratoosia. Muissa tapauksissa kannattaa käyttää suojakerrointa 30. Kesäisin kannattaa suojautua auringolta myös leveälierisillä hatuilla ja vaatteilla.Turhan aurinkoaltistuksen välttely ei tarkoita kuitenkaan sitä, että jää neljän seinän sisälle. Aktiivinen pitää olla.

Asiantuntijana ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Atte Kivisaari, Diacor Turku, Mehiläinen Raisio/Turku.

Viva 5/2016

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X