Sydämen vajaatoiminta, tunnista oireet – joka viides sairastuu

Jaa artikkeliTilaa Seura
Stetoskooppi kuuntelee sydäntä
On tärkeää, että ihminen tunnistaisi sydämen vajaatoiminnan oireet. © Colourbox
Joka viides suomalainen sairastuu elämänsä aikana sydämen vajaatoimintaan. Sen oireita ja taudinkuvaa ei kuitenkaan tunneta riittävän laajasti.

Tänään vietetään sydämen vajaatoimintapäivää. Sen tarkoituksena on kiinnittää huomiota sydämen vajaatoimintaan ja lisätä tietoa sairaudesta, sen oireista ja hoitovaihtoehdoista.

Sydämen vajaatoiminta on parantumaton sairaus, johon joka viides suomalainen sairastuu elämänsä aikana. Ihmiset eivät kuitenkaan tunne sen oireita ja taudinkuvaa riittävän laajasti, vaikka ajoissa tehty, oikea diagnoosi ja hoito parantavat usein sairauden ennustetta.

Sydämen vajaatoiminta on monimuotoinen sairaus. Sydän ei pysty pumppaamaan riittävästi verta elimistön tarpeisiin. Se voi johtua useasta eri taustasairaudesta.

Vajaatoiminnan yleisyys kasvaa jyrkästi iän myötä. Alle 50-vuotiailla sydämen vajaatoiminta on harvinainen, mutta yli 75-vuotiaista sitä sairastaa joka kymmenes. Vajaatoimintaa sairastaa 1–2 prosenttia koko väestöstä, ja elämänsä aikana siihen sairastuu joka viides suomalainen.

Tunnista oireet ajoissa

”Sydämen vajaatoiminta vähentää elinvuosia ja heikentää elämänlaatua. Moni ei kuitenkaan tunnista vajaatoiminnan oireita eikä osaa hakea oikeanlaista hoitoa”, kertoo kardiologian erikoislääkäri Petri Haataja Tays Sydänsairaalasta.

Vajaatoiminnan oireet olisi tärkeää tunnistaa, sillä varhainen diagnoosi sekä oikean ja asianmukaisen hoidon löytäminen voi parantaa taudin ennustetta ja potilaan elämänlaatua.

  1. Hengenahdistus ja väsyvyys, jotka ilmenevät etenkin rasituksen yhteydessä. Jopa käveleminen tasamaalla voi olla potilaalle raskasta.
  2. Tyypillistä on myös tarve kohottaa ylävartaloa nukkuessa useilla tyynyillä, jotta hengittäminen helpottuu.
  3. Vajaatoiminta kerryttää myös nestettä, mikä näkyy painonnousuna ja turvotuksena. Nesteen kertyessä kehoon potilaan paino voi nousta useita kiloja viikossa, ja turvotusta esiintyy etenkin jaloissa.

”Samat oireet liittyvät myös muihin sairauksiin, eli ne eivät kerro vajaatoiminnasta suoraan. Moni potilas pitääkin oireita tavallisina vanhuuden merkkeinä eikä osaa hakeutua hoitoon”, Haataja sanoo.

Lue myös:

Sydän ei jaksanut ilman tahdistinta

 

Lähde: Novartis

X