Piipahdus alasti pakkaseen – tuleeko samat terveysedut kuin avantouinnista?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
jää
Hyytävään veteen pulahtava poimii rusinat pullasta: hän saa kylmän terveyshyödyt ja välttää haitat, koska viettää kylmässä niin vähän aikaa. © Ismo Pekkanen/OM-arkisto
Paleltumisvaaraa on vaikea arvioida itse.

Suomi on Euroopan kylmin maa. Suomen 100 000 avantouinnin harrastajaa tietää, että kylmänsietokykyä ja hyvinvointia voi lisätä pulahtamalla säännöllisesti hyiseen veteen.

Me muut, jotka emme uskaltaudu kylmään veteen tai pääse avantoon, voimme vain kadehtia sitä hyvää, jota heille koituu.

Avantouinti nimittäin vaikuttaa hormoneihin. Se saa mielihyvähormonit ryöpsähtämään valloilleen ja kipua lievittävät hormonit jylläämään. Se aktivoi ruskeaa rasvaa, mikä vaikuttaa suotuisasti painonhallintaan.

Pulahdus kylmään lisää myös antioksidanttien määrää kehossa, mikä ehkäisee tulehduksia ja hidastaa vanhenemista.

Rusinat pullasta

Voisiko avantouinnin terveysvaikutukset saada jollakin muulla keinolla? Entä jos seisoo talvipakkasella hetken vaikkapa omalla parvekkeella pelkässä uimapuvussa? Vaikuttaisiko se vastaavalla tavalla?

”Ei oikeastaan”, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Hannu Rintamäki sanoo.

Avantouimari nimittäin poimii rusinat pullasta. Hän viettää vedessä niin lyhyen ajan, että ehtii saada kylmän aiheuttamat hyvät vaikutukset, mutta ei huonoja.

Ilma ei ole yhtä tehokas kehon jäähdyttäjä kuin vesi.

Pakkasessa ilman rihman kiertämää seisoskeleva joutuu odottamaan kehon riittävää jäähtymistä liian kauan, jotta se olisi terveellistä.

”Kylmällä on pääsääntöisesti haittavaikutuksia”, Rintamäki sanoo.

Raja: -22 astetta

Kylmä lisää nivelvaivoja ja lihassärkyjä. Paleltumia tulee kovassa pakkasessa helposti ja huomaamatta.

On myös tutkittu, että esimerkiksi flunssavirukset tarttuvat helpommin palelevaan ihmiseen, koska kylmä alentaa hengityselinten limakalvojen vastustuskykyä.

Paleltumat lisääntyvät jyrkästi, kun lämpötila laskee alle 22 pakkasasteeseen.

”Tämä on käytännön näyttämä raja-arvo. Jäähtyminen on noissa lukemissa ilmeisesti sen verran nopeaa, että ihminen ei tunnista vaaraa tarpeeksi ripeästi.”

Paleltumisriskin arvioimista vaikeuttaa se, että tuuli lisää pakkasen purevuutta. Ei tarvitse olla kuin 15 astetta pakkasta, kun heikko (3 m/s) tuuli nostaa pakkasvaikutuksen 22 asteeseen.

Paleltumisvaaraa on vaikea arvioida itse.

”En voi suositella kenellekään pakkasessa oleilua ilman kunnollista vaatetusta.”

Raju ja äkkinäinen

Pakkasta käytetään kyllä hoitomuotona esimerkiksi reumaan. Huippukylmähoidossa piipahdetaan kontrolloiduissa olosuhteissa 110 asteen pakkasessa kolmen minuutin ajan. Näin jämäkkä pakkanen on sokkihoitoa elimistölle ja saa aikaan samantyyppisen hormonivasteen kuin avanto.

Voiko avantouinnin terveysvaikutuksia saada kylmässä suihkussa tai pyöriskelemällä lumihangessa?

”Kylmällä suihkulla on samantyyppisiä piristäviä vaikutuksia kuin avannolla, mutta yhtä selvää hormonaalista vastetta ei suihkussa synny. Vasteen käynnistämiseksi tarvitaan aika raju ja äkkinäinen altistus.”

Lumikinos on kuin kylmä suihku: se piristää. Terveysvaikutukset jäävät arvailun varaan.

”En ole kuullut, että kukaan olisi mitannut hormonitasoja lumessa kieriskelyn jälkeen.”

 

X