Eturauhassyövän uusi hoitomuoto pyrkii karsimaan hoitojen haittavaikutuksia – ”Magneettiohjattu kuumennushoito on turvallinen ja tehokas”

Magneettiohjatulla kuumennushoidolla pystyttäisiin kohdentamaan hoito tarkemmin vain osaan, johon syöpä on levinnyt. Näin suojeltaisiin eturauhasen välittömässä läheisyydessä olevia virtsa- ja sukupuolielimiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Magneettikuvauksella selvitetään syövän levinneisyyttä

Magneettiohjatulla kuumennushoidolla pystyttäisiin kohdentamaan hoito tarkemmin vain osaan, johon syöpä on levinnyt. Näin suojeltaisiin eturauhasen välittömässä läheisyydessä olevia virtsa- ja sukupuolielimiä.
Teksti:
Kiia Heikkilä

Väitöstutkimuksen mukaan magneettiohjattu eturauhasen kuumennushoito on eturauhassyövän uusi lupaava hoitomuoto.

”Tutkimuksemme osoitti, että magneettiohjattu kuumennushoito on turvallinen ja tehokas eturauhassyövän hoidossa”, väitöstutkimuksen takana oleva lääkäri Mikael Anttinen sanoo

Eturauhassyöpä on toiseksi yleisin syöpäkuolemien aiheuttaja Suomessa. Paikallisessa eturauhassyövässä vakiintuneet hoitomenetelmät ovat eturauhasen poistoleikkaus ja sädehoito. Näissä menetelmissä hoito kohdistuu koko eturauhaseen riippumatta siitä, mikä osa eturauhasesta on sairastunut.

Hoitojen haittavaikutukset voivat heikentää elämänlaatua

Kaikkein yleisintä miesten syöpää, eturauhassyöpää voidaan hoitaa suhteellisen helposti. Suomessa leikkaushoito tehdään yleensä robottiavusteisesti tähystämällä, jolloin leikkauksen riskit laskevat.

Hoidosta on kuitenkin mahdollista seurata erektiohäiriöitä, virtsan karkailua ja pidätyskyvyttömyyttä. Uusia hoitomenetelmiä tutkitaan jatkuvasti, jotta riskit pienenisivät entisestään.

”Perinteiset hoitomenetelmät saattavat aiheuttaa virtsa- ja sukupuolielinten pitkäaikaisia haittavaikutuksia, sillä eturauhanen ja sen välittömässä läheisyydessä olevat, näitä toimintoja ylläpitävät, rakenteet vaurioituvat hoitojen seurauksena. Haittavaikutukset puolestaan voivat heikentää elämänlaatua”, Mikael Anttinen sanoo.

Mikael Anttinen

LL Mikael Anttinen esittää väitöskirjansa julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 27.8.2021 © Sini Silvàn

Tutkimusmenetelmät mahdollistavat uuden hoitomuodon

Eturauhassyöpä pystytään paikallistamaan ja tutkimaan entistä tarkemmin, sillä tutkimusmenetelmät ovat kehittyneet viime vuosina. Lääkäri pystyy selvittämään syövän levinneisyyden ja riskit tarkasti, mikä on mahdollistanut uusia hoitomenetelmiä.

Mikael Anttinen on tutkinut magneettiohjattua kuumennushoitoa, koska uudella menetelmällä pystyttäisiin kohdentamaan hoito tarkemmin vain osaan, johon syöpä on levinnyt. Joillakin potilailla tämä voisi olla nykyisiä vaihtoehtoja parempi hoidon hyödyn ja riskien suhteen.

Hoitoa tutkittiin etenevän eturauhassyövän hoidossa, oireita lievittävässä hoidossa ja uusiutuneen eturauhassyövän hoidossa.

”Menetelmä tuhosi turvallisesti ja tehokkaasti eturauhaskudosta kaikkialla eturauhasessa, ja lämpövaurio rajautui suunnitellulle hoitoalueelle. Hoito lievensi paikallisoireita ja oli tehokas sädehoidon jälkeen paikallisesti uusiutuneessa eturauhassyövässä. Näiden lupaavien ensimmäisen vaiheen tutkimustulosten perusteella olemme nyt siirtyneet toisen vaiheen tutkimuksiin”, Anttinen kertoo.

Seuranta, leikkaus tai sädehoito

Eturauhassyöpä on kaikkein yleisin juuri Pohjoismaissa ja muissa teollistuneissa länsimaissa. Eturauhassyövän yleisyys on yhdistetty esimerkiksi runsaaseen hyvin kypsennetyn lihan syöntiin. Tupakointi puolestaan saattaa lisätä syövän aggressiivisuutta.

Riski sairastua eturauhassyöpään kasvaa ikääntyessä. Yli 70 prosenttia suomalaisista yli 80-vuotiaista miehistä saa vähintään oireettoman eturauhassyövän.

Pienen riskin eturauhassyöpäpotilaita ei yleensä aleta varsinaisesti hoitamaan, sillä ennuste on erinomainen pelkällä seurannallakin.

Suuremman riskin tapauksia hoidetaan joko leikkauksella tai sädehoidolla, johon yhdistetään hormonihoitoa. Sädehoidossa pyritään kohdentamaan vaikutus eturauhaseen sekä minimoimaan virtsarakon ja peräsuolen saama sädeannos. Hoitomenetelmän haitat ovat hyvin samanlaisia kuin leikkauksessakin.

Lue myös: Eturauhassyövän löytyminen usein tuurista kiinni – Tauti todetaan jopa 5 000 suomalaismiehellä vuosittain

X