Millaista on unilääkkeillä saatu uni?

Unilääkkeitä suositellaan vain unettomuusjakson alussa. Sen jälkeen siirrytään lääkkeettömiin hoitoihin, kuten uni-valvepäiväkirjan pitämiseen tai psykoterapiaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vuodetta tulisi käyttää vain nukkumiseen, ei esimerkiksi lukemiseen.

Unilääkkeitä suositellaan vain unettomuusjakson alussa. Sen jälkeen siirrytään lääkkeettömiin hoitoihin, kuten uni-valvepäiväkirjan pitämiseen tai psykoterapiaan.
Teksti:
Tuija Tiitinen

1. Kuka tarvitsee unilääkkeitä?

Unilääkkeitä tarvitaan silloin, kun unettomuus on niin haittaava oire, että se voidaan katsoa sairaudeksi. Unettomuus liittyy usein muihin sairauksiin, kuten masennukseen tai fyysisiin sairauksiin, jolloin unettomuutta hoidetaan aluksi unilääkkeillä. Tällöin on tärkeää hoitaa hyvin myös unettomuuden aiheuttajaa.

Unettomuus ei aina heikennä toimintakykyä niin merkittävästi, että siihen tarvittaisiin unilääkkeitä. Jos unettomuus toistuu monena yönä viikossa ja tätä jatkuu ainakin kuukauden, niin silloin unettomuus haittaa selvästi toimintakykyä ja sitä on alettava tutkia ja hoitaa.

2. Ketkä syövät eniten unilääkkeitä?

Eniten unilääkkeitä käyttävät yli 30-vuotiaat työikäiset − naiset enemmän kuin miehet. Useampina öinä tai joka yö unilääkkeitä käyttää neljä prosenttia 30−64-vuotiaista naisista ja kolme prosenttia samanikäisistä miehistä.

Syitä työikäisten unilääkkeiden käyttöön ovat muun muassa masennus, päihteiden käyttö ja erilaiset kipua aiheuttavat sairaudet. Työikäiset hakevat hanakasti apua unilääkkeistä, jotta pysyvät työkuntoisina.

3. Kuinka pitkään unilääkkeitä voi käyttää?

Suositus on alle kolme kuukautta, mutta perustellusti unilääkkeitä voi käyttää pidempään.

Jos unilääkkeiden tarve on pidempi, unettomuuden hoitoa ei saa jättää pelkkien unilääkkeiden varaan, vaan rinnalle pitäisi ottaa lääkkeettömät hoitokeinot.

4. Mikä on paras hoito unettomuuteen?

Paras tulos saadaan, kun tunnistetaan unettomuuden taustalla oleva sairaus tai muut sitä aiheuttavat tekijät ja hoidetaan niitä tehokkaasti. Mutta jos unettomuuteen silti tarvitsee hoitoa, niin alkuvaiheessa hoitona on lyhyt jakso unilääkkeitä ja sen jälkeen lääkkeettömät hoidot. Näitä ovat ärsykkeiden hallinta, uni-valvepäiväkirja ja lyhyt psykoterapia.

Ärsykkeidenhallintaa tehdään kotona päivittäin. Ohjeet ovat helpot ja selkeät. Vuoteeseen mennään vain väsyneenä. Vuodetta käytetään vain nukkumiseen, ei esimerkiksi syömiseen, television katseluun tai kännykällä näpyttelyyn. Jos herää yöllä eikä saa unen päästä kiinni, niin silloin pitäisi mennä toiseen huoneeseen siksi aikaa, kunnes taas unettaa.

Aamulla pitää nousta aina samaan aikaan sängystä riippumatta siitä, kuinka paljon on nukkunut. Päiväunia ei saa nukkua lainkaan. Näiden ohjeiden avulla unirytmi yleensä alkaa löytyä kuukauden kuluttua.

Myös masennuslääkettä voi ottaa hyvin pieninä annoksina unettomuuteen. Sen toimivuus perustuu todennäköisesti histamiinivaikutukseen eli lääke väsyttää.

5. Mitä haittaa on pitkäaikaisesta unilääkkeiden käytöstä?

Vaarana on, että silloin unohtuu etsiä taustasyy unettomuuteen, ja se jää hoitamatta. Itse lääkkeiden haittana on yhteisvaikutus tiettyjen muiden lääkkeiden kanssa, jolloin ilmenee esimerkiksi liiallista väsymystä. Lisäksi unilääkkeet voivat heikentää joidenkin lääkkeiden vaikutuksia tai voimistaa niiden haittavaikutuksia.

Liiallinen väsymys seuraavana aamuna voi olla vaarallista, jos tekee tarkkuutta tai keskittymistä vaativaa työtä. Myös autolla ajaminen aamulla on vaarallista, jos on väsynyt olo. Siksi unilääke pitäisi ottaa tarpeeksi ajoissa.

Eri unilääkkeet vaikuttavat eri tavoilla, joten ohjeita pitää noudattaa. Koko annos pitää ottaa kerralla hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa eikä niin, että ottaa puolet ajoissa ja puolet yöllä, jolloin vaikutus ei ehdi haihtua aamuun mennessä.

Alkoholin kanssa unilääkkeitä ei saisi ottaa lainkaan, koska vaarana on hengityksen lamaantuminen.

Jostain syystä joillakin ilmaantuu unettomuutta, jos käyttää unilääkkeitä pitkään. Silloin on vaarana, että aletaan nostaa annostusta, mikä voi olla jopa hengenvaarallista. Lisäksi unilääkkeet aiheuttavat riippuvuutta ja sietokyvyn kasvua.

6. Millaisia unilääkkeitä on?

Perinteiset unilääkkeet sisältävät bentsodiatsepiinia. Niitä on useita erilaisia ja niiden ero on siinä, miten nopeasti lääke vaikuttaa. Niin sanotut nukahtamislääkkeet sisältävät samaa ainetta, mutta ovat lyhytvaikutteisempia kuin muut perinteiset unilääkkeet.

Sitten on niin sanottuja z-lääkkeitä, jotka ovat perinteisten unilääkkeiden kaltaisia, mutta niiden vaikutus on täsmällisempi. Nekin sisältävät samalaista rauhoittavaa ainetta kuin perinteiset unilääkkeet.

 7. Auttaako melatoniini unettomuuteen?

Melatoniinia saa nykyään lääkkeenä reseptillä ja ravintolisänä ilman reseptiä. Sen on todettu auttavan esimerkiksi primaariseen unettomuuteen eli unettomuuteen, joka ei johdu mistään muusta syystä ja jonka taustalla ei ole myöskään muita sairauksia.

Tällainen unettomuus voi alkaa jo murrosiässä tai aiemmin ja se vaikuttaa toimintakykyyn, eli se on sairauden kaltainen. Melatoniini auttaa myös esimerkiksi vuorokausirytmin häiriöihin.

8. Millaista on unilääkkeillä saatu uni?

Perinteiset ja z-unilääkkeet tekevät unesta kevyempää, koska ne vähentävät syvän unen ja REM-unen määrää. Uni kyllä tulee lääkkeillä, mutta koska se on kevyttä, se ei virkistä kunnolla. Aamulla saattaa olla väsynyt ja tokkurainen olo.

9. Mistä tunnistaa unilääkeriippuvuuden?

Riippuvuuden tunnistaa siitä, että potilas haluaa nostaa annosta yli suosituksen. Kaikki eivät kuitenkaan tule riippuvaiseksi unilääkkeistä eikä sitä tiedetä etukäteen, kuka tulee riippuvaiseksi. Se tiedetään, että päihderiippuvaiset tulevat helpommin riippuvaiseksi myös rauhoittavista lääkkeistä. Tämä johtunee siitä, että unilääkkeet koetaan mielihyvää tuottaviksi.

Jos annokset ovat suuria, voi unilääkkeistä saada myös vierotusoireita, kuten vapinaa ja päänsärkyä.

10. Miten unilääkkeet vaikuttavat alkoholin ja lääkkeiden kanssa?

Alkoholin kanssa unilääkkeiden väsyttävä vaikutus korostuu, hengitys lamaantuu ja voi jopa pysähtyä, mikä on tietenkin hengenvaarallista.

Muiden lääkkeiden kohdalla yhteisvaikutus on tapauskohtaista. Unilääkkeiden vaikutus voi heikentyä tai korostua.

Asiantuntijana Timo Partonentutkimusprofessori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

X