Paleleminen pitää hereillä – Miksi unta saa odotella, kun kylmät jalat estävät nukahtamisen?

Jääkalikkajalkoja on hyvä voimistella vaikka iltaisin television äärellä, vinkkaa dosentti ja jalkaterapeutti Minna Stolt Turun yliopistosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jääkalikkajalkoja on hyvä voimistella vaikka iltaisin television äärellä, vinkkaa dosentti ja jalkaterapeutti Minna Stolt Turun yliopistosta.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Miksi jalat tuntuvat nukkumaan mennessä välillä jääkalikoilta?

Jalkojen paleleminen nukkumaan mennessä on yksilöllinen ominaisuus, joka vaivaa osaa ihmisistä. Se johtuu ihon pintaverenkierron häiriöstä. Verisuonet kehon ääreisosissa ovat silloin supistuneina, jolloin verenkierto ei pääse toimimaan kovin hyvin.

Vaiva saattaa johtua esimerkiksi siitä, että on päivän aikana istunut paljon tai kylmettänyt itsensä ulkona. Lisäksi tupakointi ja jotkut sydänsairauksien hoitoon käytetyt lääkkeet supistavat ääreisverenkiertoa.

Miten jalat voi lämmittää?

Ennen nukkumaanmenoa on hyvä tehdä jalkavoimistelua, kuten varpaillenousua, varpaiden kipristelyä sekä jalkaterien koukistamista ja ojentamista. Jalkapohjia voi myös hieroa puisella akurullalla tai tennispallolla.

Kaikki jalkavoimisteluharjoitukset virkistävät jalkojen verenkiertoa, jolloin jalat pysyvät lämpiminä. Jotkut hyötyvät myös vuorokylvyistä, jolloin jalkaterät laitetaan vuorotellen muutamaksi minuutiksi lämpimään ja viileään veteen.

Lisäksi jalkoja on hyvä lämmittää esimerkiksi pehmoisilla villasukilla.

Miten palelemista voi ehkäistä?

Terveet elintavat ja alaraajoja kuormittavat liikuntamuodot parantavat jalkojen verenkiertoa. Mitä enemmän jalkoja käyttää, sitä tehokkaammin veri niissä kiertää, ja sitä paremmin ne myös pysyvät lämpiminä.

Lisäksi kannattaa tarkistaa, että kengät ovat sopivan kokoiset, eli jalkaterillä täytyy olla riittävästi liikkumatilaa. Silloin jalkaterän pienet lihakset pääsevät supistumaan kävellessä, jolloin myös pohjepumppu toimii hyvin ja jalkojen verenkierto aktivoituu kokonaisvaltaisesti.

X