Uniapnea aiheuttaa hengityskatkoja

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© COLOURBOX
Uniapnea paranee parhaiten painonhallinnalla, kertoo professori Markku Partinen Helsingin uniklinikalta.

Uniapnea voi olla hengenvaarallinen sairaus.

Totta. Hoitamaton uniapnea lisää pitkäaikaisten seurantatutkimusten mukaan riskiä sairastua verenpainetautiin, sydän- ja aivoinfarktiin. Uniapnea altistaa myös sydämen rytmihäiriöille kuten eteisvärinälle. Vaikeassa uniapneassa unenaikaisia hengityskatkoja on yli 30 kappaletta yhden tunnin nukuttua unta kohti.

Laihdutus on paras lääke uniapnean hoitoon.

Totta. Ehdottomasti paras uniapnean hoito on laihdutus, elämäntapojen ja painon hallinta. Uniapnean todennäköisyys ja lievän uniapnean paheneminen on sitä todennäköisempää, mitä enemmän ylipainoa on. Vaikeassa uniapneassa on yleensä aiheellista aloittaa myös nenän kautta annettava jatkuva ylipainehoito eli niin sanottu CPAP-hoito. Joskus uniapnean syynä on ylähengitysteiden anatominen poikkeavuus, jolloin se voi syntyä myös hoikille ihmiselle. Lapsilla uniapnean yleinen syy on suuret kita- ja/tai nielurisat.

Kuorsaaminen on tärkein uniapnean riskitekijä.

Tarua. Tärkein riskitekijä on ylipaino. Uniapnean riski on hyvin pieni, mikäli henkilö kuorsaa muutaman kerran viikossa, on normaalipainoinen ja käy yön aikana korkeintaan kerran vitsalla. Määriteltäessä normaalipainoa painoindeksiä parempia määrittelytapoja ovat vyötärön- ja kaulanympäryksen mitat. Jokainen kuorsaa joskus, varsinkin flunssaisena tai alkoholia nautittuaan.

Seura 19/2014

X