Uusi nestepapa on perinteistä papakoetta kivuttomampi ja luotettavampi – Väärä luulo kustannusten kalleudesta estää leviämisen seulontatutkimuksiin koko maassa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Papakoe
Papakoe auttaa löytämään kohdunkaulan solumuutokset ajoissa © MVPHOTOS
Papakoe auttaa löytämään kohdunkaulan solumuutokset ajoissa, mutta naiselle koe voi olla epämiellyttävä. Näyte voidaan ottaa nykyisin myös entistä vaivattomammin.

Papa- eli gynekologinen irtosolututkimus paljastaa kohdunkaulansyövän ja sen esiasteet. Suomessa se tarjotaan ilmaisena seulontatutkimuksena 30–60-vuotiaille. Lisäksi se tarjotaan joissakin kunnissa viiden vuoden välein myös 25- tai 65-vuotiaille naisille tai jopa molemmille ikäryhmille.

Yksi harjanäyte riittää – tulokset luotettavampia

Perinteisessä papassa näyte otetaan emättimen pohjukasta ja kohdunnapukasta kolmesta eri kohdasta pienellä puulastalla ja harjalla.

”Uudemmassa nestepapassa yksi harjanäyte riittää, minkä vuoksi se on naiselle perinteistä papaa kivuttomampi tutkimus”, Seinäjoen keskussairaalan naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Tiina-Liisa Erkinheimo kertoo.

Näytteenottoon käytetty harja kastetaan nesteeseen, jossa solut irrottautuvat toisistaan, ja nestemäinen näyte toimitetaan laboratorioon tutkittavaksi. Toisin kuin perinteisessä sivelynäytteessä, jossa solut siirtyvät näytelasille monikerroksisena mattona, nestepapassa soluista muodostuu lasille yksi solukerros.

”Yksikerroksista näytteestä muutokset näkyvät mikroskoopilla aiempaa paremmin, mikä vähentää vääriä diagnooseja, lisätutkimuksia ja turhaa huolta”, Erkinheimo sanoo.

Syövän esiasteiden lisäksi näyte paljastaa HPV:en

Pitkittynyt papilloomavirus- eli HPV-infektio alkaa muuttaa kohdunkaulan pintasolukkoa pahanlaatuiseksi. Nestepapanäyte paljastaa syövän esiasteiden lisäksi HPV:en. Nestepapanäytteestä voidaan myös tehdä useita lisätutkimuksia.

Näyte pysytään skannaamaan digitaaliseen muotoon, jolloin se voidaan analysoida muuallakin kuin sen ottopaikkakunnalla.

Näytteet voidaan myös säilöä biopankkeihin. Niitä voidaan hyödyntää tieteellisissä tutkimuksissa ja myöhemmin seurannassa, jos nainen sairastuu kohdunkaulan syöpään.

Nopeampi ja kivuttomampi näytteenotto

Tuskin kukaan pitää papakoetta miellyttävänä. Osalle se aiheuttaa kipua. Näytteenotto kohdunnapukasta edellyttää hyvää näkyvyyttä, minkä vuoksi näytteenotossa joudutaan käyttämään instrumentteja, kuten ankannokkaspekulaa.

Nestepapaan riittää yksi näyte, jolloin ikäväntuntuinen venytys ja näytteenotto ovat nopeasti ohi.

Väärät luulot kustannuksista estävät leviämisen

Meillä nestepapaa käytetään seulonnassa vain Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. Kustannuksia koskevat väärät luulot ovat osittain estäneet menetelmän leviämisen.

Todellisuudessa nestepapa saattaa tulla perinteistä halvemmaksi muun muassa siksi, että patologilta kuluu näytteen tutkimiseen vähemmän aikaa. Nestepapasta on tekeillä kustannushyötyanalyysi.

Nestepapa käytössä Pohjoismaissa

Nestapapa otettiin käyttöön 1990-luvulla Yhdysvalloissa, jossa se on korvannut perinteisen irtosolututkimuksen. Sitä käytetään laajasti jo muissa Pohjoismaissa, ja esimerkiksi Ruotsissa valtaosa irtosolututkimuksista on nestepapoja.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 11/18.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X