Hormonikierukka sopii myös nuorille naisille

Jaa kaverilleTilaa Seura
© COLOURBOX
Hormonikierukan saa nykyään myös synnyttämätön nainen, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila.

Hormonikierukka laitetaan vain jo synnyttäneille naisille.

Tarua. Ennen se oli tavallisempaa, mutta nykyään markkinoilla on myös pienempi malli, joka sopii synnyttämättömille naisille. Aiempi malli oli sen verran isokokoinen, että se oli hankala laittaa synnyttämättömään kohtuun, ja kokonsa vuoksi se myös aiheutti kipuja ja vuotoja. Koska uuden mallin runko-osa on aiempaa pienempi, on myös sen sisältämä hormonimäärä pienempi. Siksi se antaa ehkäisyn vain kolmeksi vuodeksi.

Kierukan käytöstä tulee hiivatulehduksia; onhan se vieras esine.

Tarua. Jotkut ovat kyllä alttiimpia saamaan hiivatulehduksen kierukan tuottaman hormonaalisen tilan vuoksi, mutta kierukka ei esineenä aiheuta sitä. Sehän laitetaan kohtuun, ei emättimeen. Mikäli saa hiivatulehduksia kierukan kanssa, auttaa elämäntapojen saneeraus.

Hormonikierukka voi lopettaa kuukautiset kokonaan.

Totta. Osalla kuukautisvuoto loppuu kokonaan, osalla vähenee huomattavasti. Hormonikierukan ansiosta runsaiden kuukautisten vuoksi tehdyt kohdunpoistoleikkaukset ovat vähentyneet 50 prosentilla. Kierukan sisältämä keltarauhashormoni estää kohdun limakalvon kasvua. Limakalvo pysyy lepotilassa, vaikka munasarjoista erittyy estrogeeniä. Näin siksi, että kierukan erittämää keltarauhashormonia on koko ajan läsnä; limakalvo tottelee sitä.

Seura 11/2014

X