UV-indeksi kertoo, milloin auringolta on syytä suojautua - katso ohjeet tästä!

Auringolta on syytä suojautua kun UV-indeksin arvo on 3 tai korkeampi. UVI 3 toteutuu Etelä-Suomessa toukokuusta elokuuhun, kauniina keskikesän päivänä peräti seitsemän tunnin ajan eli klo 10–17.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

UV-säteilyltä on syytä suojautua, kun UV-indeksi on 3 tai korkeampi.

Auringolta on syytä suojautua kun UV-indeksin arvo on 3 tai korkeampi. UVI 3 toteutuu Etelä-Suomessa toukokuusta elokuuhun, kauniina keskikesän päivänä peräti seitsemän tunnin ajan eli klo 10–17.
(Päivitetty: )
Teksti:
Ville Vanhala

UV-indeksi ilmaisee, milloin auringossa oleilua kannattaa välttää, mutta mitä UV-indeksi oikein tarkoittaa?

UV-indeksi kertoo terveydelle haitallisen ultraviolettisäteilyn määrän

UV-indeksi ilmoittaa maan pinnalle tulevan terveydelle haitallisen muun muassa ihosyöpää aiheuttavan ultraviolettisäteilyn määrän. Ultraviolettisäteily taas on näkyvän valon ja röntgensäteiden välissä olevaa sähkömagneettista säteilyä, jota ihmissilmä ei näe.

UV-indeksi vaihtelee maapallolla 0–20 välillä. Korkein Suomessa mitattu luku on 7.

Auringolta on syytä suojautua, kun säteilyn määrä ylittää arvon 3.

”UV-indeksin arvo 3 ylittyy kauniina kesäpäivänä Etelä-Suomessa huhtikuun alkupuolelta elokuuhun kello 10–17 välisenä aikana. Jos UV-indeksi on yli 6, säteily on voimakasta”, kertoo meteorologi Minna Rantamäki Ilmatieteenlaitokselta.

Lue myös: Miten auringon haitat voisi ehkäistä ja silti nauttia säteistä?

UV-säteily on vaarallista

© colourbox

Voimakkaan UV-säteilyn määrä vaihtelee

Voimakkaan ultraviolettisäteilyn määrää vaihtelee vuosittain. Esimerkiksi vuonna 1997 Suomessa mitattiin vain kahtena päivänä voimakasta UV-säteilyä, jolloin UV-indeksi ylittää arvon 6. Vuonna 2011 vastaavaa säteilyä mitattiin 19 päivänä mittausjakson aikana.

Myös erot Suomen sisällä ovat suuria. Pohjoisessa UV-säteilyä on huomattavasti vähemmän, ja se on heikompaa kuin etelässä.

Maahan pääsevä UV-säteily on seurausta ilmakehän otsonikerroksen ohenemisesta.

”Otsonikerrosta ovat ohentaneet ilmakehään kerääntyneet kemialliset päästöt. 1980-luvulta lähtien päästöjä on vähennetty ja otsonikerroksen oheneminen on ainakin paikoittain pysähtynyt.”

Artikkelia on muokattu 8.5.2023 klo 14:55

Lue myös: Voiko helle olla hengenvaarallinen? Tutkija kertoo terveysriskeistä mutta myös konsteista, joilla kehoa voi viilentää

Lue myös: Tutkimus: Elimistön hyvä D-vitamiinitaso voi suojata syövältä – Neljännes suomalaisista tarvitsee muita suurempia D-vitamiiniannoksia

D-vitamiinia muodostuu Suomessa auringonvalolle altistuttaessa huhtikuulta elokuun lopulle.

Auringonottaja saa kesäaikaan laiturilla iholleen jo 15 minuutissa riittävästi aurinkoa, jotta päivän D-vitamiiniannos täyttyy. D-vitamiinia muodostuu Suomessa auringonvalolle altistuttaessa huhtikuulta elokuun lopulle. © Leena Kuoppa-Aho / SKOY

X