Vaihdevuosi-ikäinen – Kärsitkö mielialan, keskittymisen tai muistiongelmista? Syynä näihin saattaakin olla pitkäaikaissairaus

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Riina Kataisen tuoreen väitöstutkimuksen mukaan jotkut vaihdevuosioireiksi tulkitut vaivat eivät olekaan seurausta hormonaalisista muutoksista, vaan taustalla voi piillä krooninen sairaus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hormonikorvaushoito lisää syöpäriskiä - moni nainen saa apua hormonihoidosta vaihdevuosioireisiinsa. © iStock

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Riina Kataisen tuoreen väitöstutkimuksen mukaan jotkut vaihdevuosioireiksi tulkitut vaivat eivät olekaan seurausta hormonaalisista muutoksista, vaan taustalla voi piillä krooninen sairaus.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Jotkut vaihdevuosioireiksi tulkituista oireista eivät välttämättä johdukaan vaihdevuosista vaan pitkäaikaissairaudesta, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Riina Kataisen tuore väitöstutkimus.

Hikoiluoireet ja unettomuus eivät olleet tutkimuksessa yhteydessä pitkäaikaissairauksiin. Sen sijaan mielialaoireet, keskittymisen ja muistin ongelmat olivat.

Tutkimuksessa todettiin, että esimerkiksi masennusoireet olivat yhteydessä vatsan alueen sairauksiin, ihosairauksiin ja aistinelinten sairauksiin. Ahdistusoireilla havaittiin yhteys tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin, sydän- ja verisuosisairauksiin, vatsan alueen sairauksiin ja munuaisten ja virtsateiden sairauksiin. Vastaavia yhteyksiä löytyi myös pitkäaikaissairauksien ja keskittymiskyvyn sekä muistin ongelmien väliltä.

Yöhikoilu usein syynä vaihdevuosista johtuviin mielialaongelmiin

Psyykkisiksi oireikseen vaihdevuosi-iässä olevan naiset kuvaavat usein ärtyneisyyttä, itkuherkkyyttä, aikaansaamattomuutta, alakuloa, innostuneisuuden puutetta ja ahdistuneisuutta. Yöhikoilu aiheuttaa unettomuutta ja heräilyä, joka johtaa väsymykseen päivällä. Tämä väsymys on mielialaoireiden takana.

”On mahdollista, että estrogeenin puutteellakin on jotain tekemistä oireiden kanssa, mutta yhteys ei ole hirveän selkeä. Jos ei ole yöhikoilua, niin kannattaa etsiä jotain muuta selitystä. Joillakin tosin on yöhikoilua, mutta he nukkuvat siinä mielessä hyvin, etteivät muista käyneensä välillä hereillä sen vuoksi. Tällainen on kuitenkin aika harvinaista”, Katainen kertoo.

Mielialaoireet voivat johtaa muistin ja keskittymisen ongelmiin

Mielialaoireet puolestaan voivat johtaa keskittymiskyvyn ja muistin ongelmiin.

”Tässä koko asiassa on usein kyse oireiden kierteestä”, Katainen valottaa.

Mikäli tyypilliset vaihdevuosioireet puuttuvat ja lisäksi on esimerkiksi laihtumista, kuumeilua tai jotain muuta tietyn sairauden oiretta, kannattaa hakeutua lääkäriin. Mikäli esimerkiksi mielialaoireet ovat kovin hankalia, voi taustalla olla masennus.

”Ihmisten on usein helpompi myöntää itselleen se, että heillä olisi jokin fyysinen sairaus, kuin että he olisivat sairastuneet masennukseen”, Katainen toteaa.

Jos muihin sairauksiin liittyviä oireita ei ole, mielialaoireet, keskittymiskyvyn ja muistin ongelmat alkavat tyypillisessä vaihdevuosi-iässä ja etenkin jos mukana on vielä yöhikouluakin, voi hoitona kokeilla hormonikorvaushoitoa.

X