Vaihdevuosien hormonihoito – Koska on oikea aika lopettaa? Näin erikoislääkäri vastaa 7 kysymykseen

Moni lievittää vaihdevuosioireita hormonihoidolla. Milloin hoidon voi lopettaa? Entä miten hormonihoito puretaan? Lue erikoislääkärin neuvot.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos kuumat aallot haittaavat nukkumista, on järkevä jatkaa vaihdevuosi­hoitoa.

Moni lievittää vaihdevuosioireita hormonihoidolla. Milloin hoidon voi lopettaa? Entä miten hormonihoito puretaan? Lue erikoislääkärin neuvot.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Vaihdevuosien hormonihoito lopetetaan vähitellen. Näin hoidon päättämiseen liittyviin kysymyksiin vastaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sara Narva, Turun yliopistollinen keskussairaala ja Aura Klinikka.

1. Koska on oikea aika lopettaa vaihdevuosien hormonihoito?

Oikea aika lopettaa hoito on silloin, kun naisesta tuntuu, ettei hän enää tarvitse sitä. Suurimmalla osalla naisista oireet lievittyvät kolmessa–viidessä vuodessa. Yhdellä kymmenestä oireet jatkuvat voimakkaina tätä pidempään.

Samat syyt, jotka estävät hoidon aloittamisen, ovat syy lopettaa se. Niitä ovat laskimotukos, syöpä tai sydänsairaus.

Elämäntilanne vaikuttaa lopettamispäätökseen. Jos nainen on työelämässä ja kuumat aallot haittaavat nukkumista ja sitä kautta työssä jaksamista, on järkevä jatkaa hoitoa.

2. Kumpi on helpompaa: lopettaa hoito kerralla vai asteittain?

Kertarepäisy ei kannata, jos hormonihoidon annos on korkea. Kertalopettaja saa monesti kiusakseen voimakkaat vasomotoriset oireet, eli kuumat aallot ja hikoilun, keskimäärin kolmeksi kuukaudeksi.

Kun hoito puretaan pikkuhiljaa, oireet voivat vaivata pidempään, mutta lievempinä. Lopettamiseen kannattaa varata aikaa puolesta vuodesta vuoteen.

3. Miten vaihdevuosien hormonihoito puretaan?

Puolita annos ja käytä sitä kolme kuukautta. Puolita sitten tämä annos ja käytä sitä taas kolme kuukautta. Jatka näin siihen saakka, ettei puolittaminen enää onnistu, tai oireet eivät enää vaivaa.

Lääkityksen voi purkaa myös intervallina. Tällöin pienennät annoksen sellaiseksi, että oireet pysyvät poissa ja käytät annosta kuukauden pari. Sen jälkeen harvennat väliä, ja käytät lääkettä pari kuukautta joka toinen päivä. Lopuksi väli harvenee joka kolmanteen päivään, kunnes parin kuukauden kuluttua luovut lääkkeestä.

Jos oireet tulevat takaisin, palaa heti siihen annokseen, millä oireet pysyivät poissa. Voit kokeilla lopettamista uudelleen puolen vuoden kuluttua.

Tabletilla ja geelillä annoksen pienentäminen on helpompaa kuin laastarilla, jonka liimapinta pienenee leikkelyn myötä. Ellei laastari pysy kunnolla paikoillaan, se on hyödytön. Siksi laastari kannattaa lopettaa pienentämällä ensin annosta ja vaihtaa siitä intervalliin.

4. Miksi hormonihoitoa ei voi käyttää satunnaisesti?

Kun nainen aloittaa hormonihoidon, maksan solut aktivoituvat ja alkavat tuottaa hyytymistekijöitä. Veren hyytymistekijöiden lisääntyminen kasvattaa verisuonitukoksen vaaraa. Tilanne tasaantuu kolmessa – kuudessa kuukaudessa.

Tukosriski kasvaa aina, kun nainen aloittaa pidemmän tauon jälkeen hormonihoidon uudelleen. Tällöin nainen altistaa itse itsensä tukosriskille.

Ihon kautta annostellussa valmisteessa laskimotukosriski ei ole niin suuri kuin tabletissa: iholle annosteltu lääke imeytyy rasvakudokseen ja siitä suoraan verenkiertoon ja kohde-elimiin.

5. Lopetetaanko keltarauhashormonin käyttö samalla tavalla?

Jos naisella on kohtu tallella, estrogeenihoitoon liitetään keltarauhashormoni estämään kohdun limakalvon liikakasvua. Syklisessä hoidossa estrogeenin rinnalla on keltarauhashormoni, jota otetaan 12–14 päivää 1–2 kuukauden välein hoidon vaiheesta ja estrogeeniannoksesta riippuen. Molemmat hormonit lopetetaan tyhjennysvuotoon.

Kun estrogeeni ja keltarauhashormoni ovat samassa valmisteessa, ne lopetetaan ensisijaisesti annosta pienentämällä.

Keltarauhashormoni voidaan annostella myös hormonikierukassa. Kierukka poistetaan sen jälkeen, kun nainen on lopettanut estogeenin käytön kokonaan ja tietää, ettei hänellä ole tarvetta aloittaa sitä uudelleen.

6. Jatkuuko vaihdevuosien hormonihoito paikallisestrogeenillä?

Vaikka muut vaihdevuosioireet helpottavat muutamissa vuosissa, limakalvo-oireille käy yleensä päinvastoin: ne alkavat vaivata toden teolla vasta vaihdevuosien jälkeen. Emättimen limakalvon ohentuminen ja kutinat ja kirvelyt pahenevat usein 60–70 ikävuoden jälkeen. Limakalvon ohentuminen lisää myös emätin- ja virtsatietulehduksia.

Limakalvo-oireita voi hoitaa myös hormonittomilla valmisteilla, mutta ne lähinnä kosteuttavat eivätkä ole yhtä tehokkaita kuin emättimeen annosteltava paikallisestrogeeni. Ainoastaan paikallisestrogeeni paksuntaa limakalvoa.

Paikallishoitovalmisteita löytyy puikkoina, geelinä, voiteena ja renkaana. Niitä saa apteekista ilman reseptiä lukuun ottamatta reseptillä saatavaa, kolmen kuukauden välein vaihdettavaa rengasta.

7. Miten kauan paikallisestrogeenia uskaltaa käyttää?

Suun ja ihon kautta annosteltu hormonikorvaushoito lisää hivenen rintasyövän riskiä, yhdistelmähoito pelkkää estrogeenia enemmän. Riski ei kuitenkaan kasva merkittävästi, jos nainen käyttää hormonihoitoa enintään kolmesta viiteen vuotta. Paikallisestrogeeni ei lisää syövän riskiä, ja sitä on turvallista käyttää vaikka loppuelämän ajan.

Vuoden paikallishoidosta saa saman verran estrogeeniä kuin yhdestä, suun kautta otettavasta hormonikorvaushoitotabletista. Sitä saa vieläkin vähemmän, kun käytettävä estrogeeni on estriolia.

Estriolia sisältävä paikallishoito sopii myös useimmille rintasyöpäpotilaille hoitojen päätyttyä.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 12/20.

Lue myös: Loppuuko seksi vaihdevuosiin? Helpota ja hoida vaihdevuosioireita näillä seksologin neuvoilla

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X