Milloin kipuileva vaivaisenluu pitää leikata? Ortopedi vastaa 9 kysymykseen nivelen virheasennon oireista ja hoidosta

Kuusikymppisen Kirstin on vaikea löytää sopivia jalkineita vaivaisenluun vuoksi. Leikkaus pelottaa. Onko mitään muita hoitokeinoja?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kylmäpakkaus voi helpottaa kipua.

Kuusikymppisen Kirstin on vaikea löytää sopivia jalkineita vaivaisenluun vuoksi. Leikkaus pelottaa. Onko mitään muita hoitokeinoja?
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Vaivaisenluu kannattaa näyttää jalkaterapeutille tai alaraajojen hoitoon erikoistuneelle fysioterapeutille heti, kun vaivaisenluun ensioireet alkavat.  Oireet alkavat jo ennen kuin isovarvas lähtee kääntymään muita varpaita kohti. Lue asiantuntijoiden vastaukset vaivaisenluuta koskeviin kysymyksiin.

1. Vaivaisenluu vaivaa – miten nivelen virheasento syntyy?

Ahtaat, kapeat ja korkeakorkoiset kengät voivat altistaa vaivaisenluulle, mutta pelkästään niiden syyksi ei vaivaa voi laittaa. Miehilläkin on vaivaisenluita, vaikkeivät he käytä korkokenkiä.

Vaivaisenluu voi tulla ihan terveen näköiseen jalkaan. Mutta jalan virheasennot, tulehdukselliset nivelsairaudet, kuten reuma, ja matala jalkaholvi yhdistettyinä nivelten löysyyteen saavat vähitellen aikaan sen, että ukkovarvas alkaa kääntyä kohti muita varpaita. Samalla ensimmäinen jalkapöydän luu pullistuu sisäänpäin ja ukkovarpaan tyvinivelen rakenne pettää.

2. Pitääkö korkkareista luopua kokonaan?

Päivittäiseen käyttöön en voi suositella niitä. Korkokenkiä voi pitää juhlakenkinä. Haittaa tuskin tulee, jos vain istuu kapeat korkkarit jalassa, mutta askelluksessa ihmisen jalkaterä leviää sentistä kahteen. Tätä voi havainnollistaa ottamalla kengästä pohjallisen ja tallaamalla sen päälle, jolloin jalka leviää pohjallisen reunojen yli.

Lisäksi korkokengissä kehon paino tulee päkiälle, jolloin päkiä leviää ja varpaille tulee ahdasta, eli olosuhteet ovat vaivaisenluun kehittymiselle otolliset. Iän myötä jalkaholvi tahtoo laskea ja jalkaterä levitä entisestään.

3.  Mikä auttaa kipuun?

Kipuun voi kokeilla kylmäpakkausta ja suun kautta otettavia, ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä, eli parasetamolia ja ibuprofeenia. Tärkeintä olisi vaihtaa jalkineet aiempaa tilavampiin. Puristava ja hankaava jalkine aiheuttaa kipua. Hankaus ärsyttää ja tulehduttaa tyvinivelen päällä olevan limapussin.

Toisilla kipu johtuu hermopinteestä, kun varpaan sisäsivulla kulkevat hermohaarat hankautuvat ja venyvät. Toisilla kipu on kulumakipua, eli tyviniveleen on tullut nivelrikko.

4. Vaivaisenluu vaivaa – onko kirurgia ainoa keino?

Ensin kokeillaan jalkineiden vaihtoa nykyistä leveämpiin. Jos virheasento on lievä, lääkäri ohjaa potilaan jalkaterapeutille, jalkojenhoitajalle tai alaraajaongelmiin erikoistuneelle fysioterapeutille.

Kenkään voidaan sujauttaa päkiän ja sisäholvikaaren alta korottavat osapohjalliset ja joskus harvoin yksilölliset tukipohjalliset. Erilaiset varvasvälituet ja lastat vähentävät venytystä ja lievittävät sitä kautta kipua. Ne eivät kuitenkaan korjaa virheasentoa pysyvästi. Jalkaterveyden ammattilainen osaa neuvoa potilaalle oireita lievittäviä harjoitteita ja voi käsitellä jalkaa erilaisilla mobilisaatio-tekniikoilla.

5. Milloin vaivaisenluun leikkaus kannattaa?

Kun isovarpaan tyveen paikallistuva kipu haittaa elämää eikä laannu jalkaterveyden ammattilaisen keinoin, harkitaan leikkausta.

Eräänlaisena oppikirjamaisena leikkauksen kriteerinä pidetään ukkovarpaan ja jalkapöydän ensimmäisen luun 20 astetta ylittävää kulmaa. Mitään absoluuttista, mitattavaa rajaa ei leikkaukselle silti ole.

Leikkaus edellyttää silmin nähtävää virheasentoa, oikeaan kohtaan paikallistuvaa kipua ja diagnoosin varmentavaa röntgenkuvaa. Röntgenkuva paljastaa myös mahdollisen alkavan nivelrikon.

Leikkaukselle ei ole yläikärajaa. Kynnys leikkaukseen nousee, jos potilaalla on haavojen paranemista haittaava sairaus, kuten diabetes tai alaraajojen verenkiertohäiriö.

6. Mitä vaivaisenluuleikkauksessa tapahtuu?

Tapoja leikata vaivaisenluu on lukemattomia. Niissä kaikissa pyritään samaan, eli korjaamaan jalkapöydän luun mekaaninen linjaus. Pelkkä luisen kyhmyrän poistaminen ei riitä korjaamaan virheasentoa ja jalan toiminnan häiriötä. Asento korjautuu, kun jalkapöydän luuta katkaistaan ja se käännetään oikeaan suuntaan. Se voidaan korjata myös tekemällä luudutusleikkaus, joka pitää varpaan suorana.

Valtaosa vaivaisenluuleikkauksista tehdään päiväkirurgisena toimenpiteenä selkäpuudutuksessa. Potilas tulee aamulla sairaalaan ja kävelee iltapäivällä omin jaloin pois. Kantapäälle saa astua heti, mutta päkiälle ei parane ponnistaa.

Lue myös: Vaivaisenluu leikattiin ja tyvinivel jäykistettiin – Tiina, 59, toipui nopeasti: ”Neljän kuukauden kuluttua heiluin jo street dance -tunnilla”

7. Kuinka kivulias toipilasaika on?

Ensimmäisen leikkausta seuraavan viikon ajan jalka voi olla erittäin kipeä, ja kipuun tarvitaan voimakkaita kipulääkkeitä. Useimmat voivat keventää kipulääkitystä toisella viikolla. Pienellä osalla leikatuista jalka saattaa kipuilla pari kolme kuukautta, luutumiseen saakka.

Potilas tarvitsee kuuden viikon ajan liikkuessa tukijalkinetta, vain harvat alussa kyynärsauvoja. Sairaalassa varvas tuetaan sidonnalla suoraan asentoon, ja potilas käyttää sidosta kuusi viikkoa. Jälkitarkastus röntgenkuvineen tehdään 6–8 viikon kuluttua leikkauksesta.

Hyppyjä ja päkiälle ponnistamista tulisi välttää kolmisen kuukautta. Tuona aikana luu lujittuu ja kävely ja varpaan liike normalisoituvat: ukkovarpaalla on tärkeä tehtävä jalan ponnistusliikkeessä.

8. Miten estää vaivaa uusiutumasta?

Jos huonot kengät ovat olleet yhtenä syynä vaivaisenluuhun, vastaavia jalkineita kannattaa luonnollisesti välttää. Ylipaino ja jalan muut virheasennot altistavat uusiutumiselle.

Mitä suurempi isovarpaan virheasento on alun perin ollut, sitä suurempi uusiutumisen riski on. Osalla leikatuista virheasento palautuu jonkin verran, mutta ilman virheasentoon liittyvää kipua.

Vaivaisenluu tulee useinmiten vain toiseen jalkaan, ja monesti toinen seuraa myöhemmin perässä. Kun toistaiseksi terveen jalan ukkovarpaan tyvi alkaa kuumottaa, punoittaa ja kipuilla, kannattaa viimeistään vaihtaa kengät väljempiin.

9. Mikä on räätälin patti, ja hoidetaanko sitä samalla tapaa kuin vaivaisenluuta?

Räätälin patissa on kyse vastaavasta muutoksesta kuin vaivaisenluussa, mutta se tulee jalan ulkosyrjälle. Siinä viitosvarvas alkaa kääntyä kohti jalan keskilinjaa. Alkuvaiheessa hoitona ovat jalan harjoitteet ja tuet.

Joillekin hankaus aiheuttaa patin päälle limapussin, eli bursan. Siihen eivät harjoitteet ja tuet tepsi. Jos hankaus jatkuu, patti kasvaa ja alkaa kipuilla, tarvitaan leikkausta.

 

Kysymyksiin vastasi ortopedi, jalkakirurgi, Suomen Jalkakirurgiayhdistyksen puheenjohtaja Mikko Hautamäki Pohjola Sairaalasta.

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivassa 1/2018. Artikkelia on muokattu 8.5.2023 klo 14:30

Voimistele vaivaisenluu vähäisemmäksi

Voimisteluharjoitteilla voidaan ehkäistä monia jalkaongelmia. Jalkaterän pikkulihakset eivät treenaannu normaaliarjessa tarpeeksi.

Harjoitteita tulee tehdä molemmilla jaloilla, jotta ehkäistään puolierot. Voimistelulla voidaan korjata pieniä virheasentoja, mutta vaikeaan virheasentoon se ei vaikuta.

Netistä löytyy ohjeita, mutta yksilölliset ohjeet saa jalkojenhoidon ammattilaiselta. Yleisohjeet saattavat pahentaa olemassa olevaa virheasentoa. Esimerkiksi varpaiden kipristely ja tavaroiden nostelu varpailla kannattaa unohtaa, jos on vähänkin koukkuvarpaita. Varpaiden haritus on hyvä liikkuvuusharjoitus varpaille ja jalkaterän etuosalle.

Vastaajana jalkaterapeutti Sanni Kankaanpää, Kuntoutumisasema OTE, Forssa

X