Vaivana vaivaisenluu

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kohtele vaivaisenluutasi hellästi eli käytä riittävän tilavia kenkiä. Leikkaus kannattaa vasta, kun kipu kiusaa.

1. Mitä vaivaisenluulla tarkoitetaan?

Vaivaisenluu on jalkaterän ongelma, jossa ukkovarvas kääntyy muihin varpaisin päin ja jalan sivuun syntyy patti. Samalla ukkovarpaan tyvinivelessä tapahtuu muutoksia, ja nivel sekä siihen liittyvä limapussi kipeytyvät ja turpoavat.

Vaivaisenluun kipu johtuu nivelen huonosta asennosta ja siitä, että kenkä hankaa ja painaa pattia. Kun huonossa asennossa oleva ukkovarvas ei toimi kuten pitäisi, voi kipua tuntua myös nilkassa ja polvessa, joskus alaselässäkin.

Jalkaterän rakenteen muuttuessa syntyy helposti myös hiertymiä ja känsiä.

Vaivaisenluu on naisilla yleisempi kuin miehillä. Se on yksi yleisimmistä ortopedisen leikkauksen syistä länsimaissa. Vuosittain Suomessa tehdään runsaat 4 000 vaivaisenluuleikkausta. Tyypillisimmin vaivaisenluu leikataan 50–60-vuotiaalta naiselta.

2. Mistä vaivaisenluu johtuu?

Taustalla on jalan toiminnan häiriö: jalan pitkittäinen holvi antaa periksi, ja ensimmäinen jalkapöydänluu kääntyy sisäänpäin pääasiassa perinnöllisen alttiuden vuoksi.

Toisin kuin usein luullaan, ahtaat tai korkeakorkoiset kengät eivät aiheuta vaivaisenluuta. Ne voivat kuitenkin lisätä vaivaisenluun riskiä, jos alttiutta siihen on.

3. Kun vaivaisenluun on kerran saanut, paheneeko se väistämättä?

Ei. Usein onkin niin, että se ei liiemmin häiritse elämää, kunhan löytää sopivia kenkiä. Harvemmin vaivaisenluu kehittyy kivuliaaksi ja hankalaksi.

Kipu ei myöskään korreloi koon kanssa. Vaivaisenluu voi olla iso, mutta ei kipeä ja toisinpäin.

4. Miten vaivaisenluuta voi hoitaa?

Ainoa järkevä tapa on hankkia riittävän tilavia kenkiä, jotta kohoumakohta ei ärsyyntyisi ja tulehtuisi, eikä iho paksuuntuisi. Tukipohjalliset ja -kengät eivät auta vaivaisenluun hoidossa.

Apteekista saa ukkovarpaan ja viereisen varpaan väliin asetettavia pehmeitä tukia. Tuki helpottaa oirekuvaa, jos varvas pyrkii kääntymään toisen päälle. Tuella ei voida kuitenkaan estää virheasennon kehittymistä.

Jalkineita käyttäessä voi vaivaa helpottaa myös vaivaisenluulaastareilla, jotka on suunniteltu ympäröimään nivelen aluetta. Laastari ehkäisee vaivaisenluun hankautumista kenkää vasten.

5. Missä vaiheessa kannattaa harkita vaivaisenluun leikkausta?

Vaivaisenluun kivuliaisuus on ainoa syy leikata. Eli kun ukkovarpaan tyvinivel on kävellessä kipeä, vaikka käytössä on riittävän tilava kenkä ja kun kipu rajoittaa jalan toimintaa merkittävästi.

Se, että ukkovarvas kääntyy viereisen varpaan päälle, ei ole yksistään riittävä syy leikkaukseen, eikä se, että vaivaisenluu on iso. Tilavia kenkiä löytyy aina.

Suhtaudun myös kosmeettisista syistä tehtyihin leikkauksiin ehdottoman kielteisesti. Julkisessa terveydenhuollossa sellaisia ei Suomessa tehdäkään. Leikkauksessa on aina riskinsä, ja kivuttoman vaivaisenluun tilalle voi leikkauksen myötä tulla kipu.

6. Mitä leikkauksessa tehdään?

Leikkauksia on monenlaisia. Yleisimmin leikkauksessa katkaistaan ensimmäinen jalkapöydänluu ja käännetään se uuteen asentoon. Silloin myös tyvinivel asettuu hyvään asentoon ja varvas suoristuu huomattavasti.

Lisäksi käytetään esimerkiksi ensimmäisen vaajaluun ja jalkapöydänluun välisen nivelen luudutusta sekä ukkovarpaan tyvinivelen luudutusta.

Katkaisun ja käännön jälkeen palaset kiinnitetään toisiinsa sulavalla tai metallisella implantilla. Luudutuksissa nivelrustot poistetaan ja nivelen yli laitetaan metalliruuveja tai levy ruuveilla.

Usein leikkauksessa poistetaan myös paksuuntunut limapussi.

Leikkaus tehdään yleensä selkäpuudutuksessa tai paikallispuudutuksessa päiväkirurgisesti.

7. Kuinka kauan toipuminen vie?

Vaivaisenluuleikkauksesta toipuminen on hidas prosessi. Se voidaan jakaa kahteen vaiheeseen. Ensimmäisen kuuden viikon aikana tapahtuu katkaisun ja käännön tai luudutusleikkauksen jälkeinen luutuminen.

Jos on tehty luun katkaisu ja kääntöleikkaus tai ukkovarpaan tyvinivelen luudutus, voi kävellä heti leikkauksen jälkeen täydellä varauksella. Tässä helpottaa niin sanottu kantakenkä.

Vaajaluun ja jalkapöydänluun välisen nivelen luudutuksen jälkeen jalkaa ei saa varata kuuteen viikkoon. Kuuden viikon jälkeen jalka on usein turvonnut ja nivelet jäykkänä. Kävellessä voi tuntua kipua usean kuukauden ajan. Oireet poistuvat 6–12 kuukauden aikana, ellei paranemisessa tule ongelmia.

Liikuntaa voi yleensä alkaa harrastaa parin kuukauden kuluttua leikkauksesta kivun sallimissa rajoissa.

Toiminnallisesti jalka on leikkauksen ja kuntoutumisen jälkeen selvästi parempi kuin lähtötilanteessa. Lievää kipua saattaa tuntua kovemmissa harrastuksissa tai kuormituksessa.

Ulkonäöltään jalka on usein lähes normaalin näköinen. Vaivaisenluukyhmy pienenee merkittävästi ja usein häviää kokonaan.

8. Millaisia riskejä leikkauksessa on?

Joskus käy niin, että leikkauksen toimenpide on valittu huonosti. Yleensä pyritään tekemään sellainen leikkaus, joka heikentää jalan toimintaa mahdollisimman vähän. Tämä saattaa osoittautua riittämättömäksi ja joudutaan tekemään korjaava leikkaus.

Joskus harvoin toipumisen pitkittymisen syynä voi olla luutumattomuus, joka johtuu potilaan tupakoinnista tai vaikkapa kompastumisesta paranemisaikana.

Leikkauksen jälkeinen tulehdus on myös mahdollinen.

9. Miksi vaivaisenluuleikkauksista kuulee usein kauhutarinoita?

Usein syy kauhujuttuihin on kirurgin ja potilaan huono kommunikaatio. Vaivaisenluuleikkauksesta toipuminen vie aikansa, ja harmittavan usein tämä tulee yllätyksenä potilaille.

Vaivaisenluu voi myös uusia, ellei menetelmänä ole käytetty ukkovarpaan tyvinivelen luudutusleikkausta. Uusiminen on kuitenkin harvinaista, ja vaikka tyvinivelen asento hieman huonontuisi ajan myötä, usein kipu ei onneksi palaa.

Vaivaisenluuleikkauksen huono maine voi johtua myös siitä, että vielä parikymmentä vuotta sitten vallalla oli leikkaustapa, jossa varpaan tyvinivelestä leikattiin kokonaan pala pois. Kaikista näistä tehdyistä leikkauksista noin yhden kolmasosan lopputulos ei ollut hyvä. Sittemmin Suomeenkin saapui suppeampi ortopedian ala, jossa perehdyttiin entistä tarkemmin nilkan ja jalkaterän kirurgiaan.

10. Jos vaivaisenluu on molemmissa jaloissa, kannattako ne leikata yhtä aikaa?

Riippuu leikkausmenetelmästä. Mikäli leikkauksen jälkeisenä hoitona käytetään kipsisaapasta, tarkoittaa molempien puolien kipsaaminen ja varaamiskielto aikamoista invaliditeettia kuuden viikon ajan.

Mikäli käytetään kantakenkää, usein molempien puolien leikkaaminen on järkevä ratkaisu, jos vain potilaan kotiolot sen sallivat: joku muu käy kaupassa, potilaan ei tarvitse jatkuvasti kulkea portaissa tai epätasaisessamaastossa.

Asiantuntijana Janne Sahlman, ortopedian erikoislääkäri, Kuopion yliopistollinen sairaala ja Lääkärikeskus Mehiläinen

Seura 48/2014

X