Valitse aurinkovoide ihotyypin mukaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
© COLOURBOX
Vaatteet, varjot ja voiteet suojaavat auringolta. Sairaanhoitaja Tarja Kangassalo Pirkanmaan Syöpä­yhdistyksestä neuvoo, miten voidetta käytetään oikein.

Aurinkovoidetta pitää käyttää Suomessa läpi kesän.

Totta. Ihotyypit jaetaan kuuteen eri luokkaan sen mukaan, miten hyvin iho sietää aurinkoa. Suomalaiset kuuluvat valtaosin luokkiin I–III, joista kaksi alinta palaa auringossa herkästi ja ylinkin joskus. He kaikki tarvitsevat aurinkosuojaa toukokuusta elokuun loppuun kello 10–17. Aurinkovoidetta pitää lisätä päivän mittaan ja aina uimisen ja suihkun jälkeen.

Tummaihoinen ei aurinkovoidetta tarvitse.

Totta. Tummaihoisilla on ihossaan luonnostaan paljon auringolta suojaavaa pigmenttiä ja ihosyövät ovat heillä harvinaisia. Suomalaisista kymmenisen prosenttia kuuluu hyvin aurinkoa sietävään ihotyyppiin IV, joka pärjää vähemmällä aurinkovoiteella. Valitettavasti ihmiset tunnistavat huonosti oman ihotyyppinsä. Apua siihen saa paikallisilta syöpäyhdistyksiltä.

Nykyaikuinen pärjää samalla suojakertoimella kuin lapsena.

Tarua. Vanhemmiten ihmisen iho ohenee eikä siedä auringonvaloa kuten ennen. Iho saattaa palaa menneitä vuosia herkemmin myös siksi, että UV-säteily on voimistunut Euroopassa viimeisen 20 vuoden aikana merkittävästi ilmakehän otsonikadon vuoksi.

Ihotautilääkärit suosittelevat jokaiselle iästä riippumatta vähintään 30 suojakertoimen voidetta. Nykyaikuisten lapsuudessa ei tällaisia suojakertoimia tunnettu ja siksi heidän pitäisi käyttää huomattavasti suurempia kertoimia kuin lapsuudessaan.

Seura 23/2013

X