Valo piristää jopa aurinkolasien läpi

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© COLOURBOX
Lisääntyvä kevään valo vaikuttaa ihmisiin yksilöllisesti, mutta valtaosaa se virkistää, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen.

Aurinko piristää ja parantaa mielialaa.

Totta. Valtaosa ihmisistä virkistyy varsinkin auringonpaisteesta mutta myös keinovalosta. Vireyden ja valoisuuden muutokset näkyvät selkeästi, kun siirrytään sisätiloista ulos tai ulkoa sisälle. Valo lisää sosiaalisuutta, liikunnallisuutta ja toimintatarmoa varsinkin keväällä. Silloin ulkona oleskelemisesta ei tule samaa paahtunutta oloa kuin kesäkuumalla.

Aurinkolasien käyttö kumoaa kokonaan valon virkistävän vaikutuksen.

Tarua. Vaikka hyvät aurinkolasit suodattavatkin paljon valoa ja etenkin ultraviolettisäteilyä, pääsee niiden kautta silmään valoa. Muutenhan ihminen ei näkisi eteensä. On kuitenkin totta, että hyvät aurinkolasit vähentävät huomattavasti silmään pääsevää valoa ja sen virkistävää vaikutusta.

Nopeasti lisääntyvä valoisuus ahdistaa ja masentaa.

Totta. Nopeasti lisääntyvä valo ahdistaa tutkitusti pientä osaa ihmisistä. Lähinnä ahdistusta tavataan niillä, jotka ovat olleet masentuneita jo aiemmin. Kevään ja masennuksen yhteys on jo kauan havaittu, mutta sitä on ollut hankala tutkia. Valo vaikuttaa silmän kautta sellaiselle aivoalueelle, joka säätelee vireystilan ohella myös kivun tuntemusta. Tämän vuoksi lisääntyvä valo voi aiheuttaa myös fyysistä kipua. Oman tilanteen vertaaminen muihin saattaa pahentaa ahdistusta. Kun valtaosa ihmisistä piristyy keväällä, masentunut kysyy, miksi oma olotila ei kohene.

Seura 12/2014

X