Varastoraudat vähissä ja rautalisä tarpeen – Miten valita paras rautavalmiste itselle?

”Herkkävatsaisen kannattaa valita hyvin imeytyvä valmiste, jossa rauta on rauta- tai ferrobisglysinaatin muodossa”, neuvoo laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rautavalmisteiden kanssa kannattaa käyttää samanaikaisesti C-vitamiinia, esimerkiksi syömällä sitrushedelmä tai juomalla appelsiinimehua.

”Herkkävatsaisen kannattaa valita hyvin imeytyvä valmiste, jossa rauta on rauta- tai ferrobisglysinaatin muodossa”, neuvoo laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

”Lääkäri suositteli rautalisää, sillä varastorauta oli minulta vähissä. Onko apteekin ja kaupan raudalla eroa?” Näin laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia neuvoo, miten paras rautavalmiste juuri itselle markkinoiden valikoimista löytyy.

Lue myös: Raudanpuute ja ferritiini – Kärsitkö rautavajeesta tietämättäsi? Näin tunnistat oireet ja selvität matalien rauta-arvojen syyn

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pirjo Saarnia.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pirjo Saarnia.

Miten valita itselle paras rautavalmiste?

”Markkinoilla olevien rautavalmisteiden rautamäärä ja -muoto vaihtelevat jonkin verran tuotteen mukaan. Pääsääntöisesti rauta imeytyy melko hyvin kaikista valmisteista.

Osa rautavalmisteista voi aiheuttaa vatsa- ja suolisto­vaivoja. Herkkävatsaisen kannattaakin valita hyvin imeytyvä valmiste, jossa rauta on rauta- tai ferrobisglysinaatin muodossa.

Myös nestemäiset, orgaanista rautaglukonaattia sisältävät rautavalmisteet sekä rautatipat imeytyvät hyvin ja aiheuttavat vähemmän vatsavaivoja.”

C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä – kofeiini ja maitotuotteet heikentävät sitä

”Osa valmisteista sisältää C-vitamiinia. Se parantaa raudan imeytymistä. C-vitamiinin saantia kannattaa lisätä syömällä sitrushedelmä tai juomalla appelsiinimehua samalla kun ottaa rautalisän.

Kahvi, tee ja maitotuotteet heikentävät raudan imeyty­mistä. Näitä tuotteita kannattaa nauttia vasta parin tunnin viiveellä, kun on rautavalmiste on otettu.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 3/21.

Lue myös: Tarvitsetko sinäkin rautavalmisteita? Salakavala raudanpuute voi olla syynä väsymykseen ja aivosumuun – Toimi näin!

Lue myös: Annen arki oli nuoruudesta saakka väsyneenä rämpimistä – oireiden syyksi paljastui raudanpuute!

Anne Korpelainen ja raudanpuute

Anne Korpelainen oppi pitämään itseään väsyneenä ihmisenä, joka ei pärjää elämän koville vaatimuksille. Sitten hän kuuli ensimmäistä kertaa varastorauta-arvoista, joista lääkärikunta kiistelee. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X