Väsyttääkö kaamos?

Jaa artikkeli
© COLOURBOX
Pimenevä syksy aiheuttaa monille väsymysoireita. Vetämätön olo saattaa kertoa syysväsymyksestä eli kaamosrasituksesta, toteaa erikoispsykologi Heli Järnefelt Työterveyslaitokselta.

Syysväsymys eli kaamosrasitus on yleinen vaiva.

Totta. Arvioidaan, että 10–30 prosenttia suomalaisista kärsii kaamosrasituksesta. Syynä on valon vähentyminen. Aivoissa on eräänlainen sisäinen kello, joka tahdistuu valon vaikutuksesta ja säätelee kehon eri toimintoja, kuten vireystilaa. Kun valon määrä vähenee, joidenkin sisäinen kello häiriintyy enemmän ja olo on väsynyt.

Kaamosrasituksen väsyttämän kannattaa nukkua enemmän.

Tarua. Kaamosrasitus oirehtii väsymyksenä ja uni-valverytmin häiriöinä. Monilla ruokahalu lisääntyy ja etenkin makeannälkä saattaa iskeä. Liika nukkuminen pahentaa tilannetta ja sotkee päivärytmiä entisestään. Apua voi saada kirkasvalolampuista, joita kannattaa käyttää puolesta tunnista tuntiin joka aamu. Myös liikunta ulkona päiväsaikaan tahdistaa uni-valverytmiä.

Kaamosrasitus ei ole masennusta.

Totta. Kyseessä on vaiva, johon riittävät itsehoitokeinot päinvastoin kuin masennuksessa. Kaamosväsymyksen oireet alkavat usein loka- ja marraskuussa ja ovat pahimmillaan pimeimmän sydäntalven aikaan. Moni huomaa virkistyvänsä lyhyessä ajassa alkukeväästä, kun valon määrä jälleen lisääntyy.

Seura 44/2014

X