Vatsakipujen karu syy selvisi tähystyksessä – ”Itkin ja huusin kivusta”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Otolle kuuluu hyvää: haavainen paksusuolentulehdus pysyy nykyään hyvin hallinnassa lääkkeillä eikä juuri vaikuta arkeen tai harrastuksiin.
Otolle kuuluu hyvää: haavainen paksusuolentulehdus pysyy nykyään hyvin hallinnassa lääkkeillä eikä juuri vaikuta arkeen tai harrastuksiin. © arto wiikari / otavamedia
Otto Fransas sairastui ensin reumaan, vuosia myöhemmin löytyi haavainen paksusuolentulehdus.

Helsinkiläisen Otto Fransaksen, 29, suolistovaivat paljastuivat colitis ulcerosaksi eli haavaiseksi paksusuolentulehdukseksi.

Tähän havahduin

”Aloitin opiskelun ammattioppilaitoksen sähkölinjalla 16-vuotiaana. Samoihin aikoihin alkoivat kummalliset oireet: Jalkapöytäni nivelet turposivat ja tulivat kipeiksi. Suoleni toimi toisinaan hirmuisen nopeasti ja minulle tuli kiire vessaan, mutta en kiinnittänyt asiaan suurta huomiota. Paljon isompi asia oli se, että nivelkivun takia en päässyt kunnolla aina edes kävelemään.

Kävin monta kertaa terveyskeskuksessa, jossa minulle määrättiin kipulääkkeitä.

Kerran lonkkaniveleni äityi niin pahaksi, etten pystynyt kuin itkemään ja huutamaan kivusta. Päivystyksessä saamani kortisonipiikki sai kivun helpottumaan. Kipujen varsinainen syy ei kuitenkaan selvinnyt.

Lopulta äitini varasi ajan yksityiseltä reumatologilta. Erikoislääkäri tunnisti vaivani heti: minulla diagnosoitiin nivelreuma. Tilanne rauhoittui vasta biologisilla reumalääkkeillä.

Epäilys sairaudesta

Vuosien varrella reumassani on ollut erilaisia vaiheita. Vuoden verran selvisin ilman lääkkeitäkin, mutta sitten niveleni turposivat taas, ja lääkitys oli aloitettava uudelleen.

Veljeni joutui kolmisen vuotta sitten sairaalaan suolisto-oireiden takia. Hänellä oli muun muassa kovia vatsakipuja ja uloste oli veristä. Vaikka omat oireeni eivät olleet koskaan olleet näin rajuja, aloin miettiä, että oireissamme on samankaltaisuutta.

Päätin selvittää, voisiko minulla olla sama sairaus.

Diagnoosi

Kerroin suolistosairausepäilyksestäni vuositarkastuksessa reumalääkärilleni, joka kirjoitti lähetteen gastroenterologille.

Minulle tehtiin kaksi tähystystä, joista ensimmäinen yläkautta vatsalaukun ja ohutsuolen liityntäkohtaan asti. Tässä tutkimuksessa ei löytynyt mitään tavallisesta poikkeavaa.

Alakautta tehdyssä tähystyksessä kävi kuitenkin ilmi, että sekä perä- että paksusuoli olivat tulehtuneet koko matkalta. Koepalojen tulokset vahvistivat diagnoosin eli minulla todettiin colitis ulcerosa.

Näin hoidetaan

Reuma- ja suolistosairauslääkkeissä on paljon samaa. Reumalääkkeet ovat ehkä tepsineet myös colitis ulcerosaan ja pitäneet sen kurissa niin, että minulla ei ollut esimerkiksi verta ulosteessa.

Diagnoosin jälkeen sain kuitenkin oman lääkityksen suolistosairauteen.

Pari vuotta sitten aloin kysellä, voisiko olla jokin lääke, joka yksinään toimisi molempiin sairauksiini.

Aluksi etsin verkosta lääketietoa, jonka jälkeen olin yhteydessä sekä reumalääkäriini että suolistosairauttani hoitavaan lääkäriin. Monen keskustelun jälkeen löytyikin lääke, joka tepsii hyvin sairauksiini ja jota käytän edelleen.

Olen muuttanut myös ruokavaliotani. Gluteenittomuus on helpottanut oloani selvästi, ja vältän myös maitotuotteita.

Tässä ja nyt

Nykyään kumpikaan sairauksistani ei juuri vaikuta arkeeni.

Olen hyväksynyt sen, etten pärjää ilman lääkkeitä, vaan ne ovat osa elämääni.

Tämä ei tarkoita, etteikö itsestään kannattaisi pitää huolta myös liikkumalla ja kiinnittämällä huomiota siihen, mitä suuhunsa laittaa.

Uuvuin pari vuotta sitten sähköinsinöörin työssäni ja päätin vaihtaa alaa. Opiskelen tällä hetkellä myyntiä ja markkinointia.

Uupumisen aikoihin surffasin paljon netissä, ja löysin myös Crohn ja Colitis ry:n. Menin toimintaan mukaan ja kävin vapaaehtoiskoulutuksen. Olen järjestänyt yhdistyksessä toimintaa alle kolmikymppisille suolistosairauksista kärsiville.

Viime syksynä järjestin köysiseikkailupäivän kesätyöpaikassani. Tapasin tapahtumassa ihanan naisen, aurinkoni, ja olemme siitä asti seurustelleet. Ajattelenkin, että joka asiassa on hyvätkin puolensa, enkä haluaisi vaihtaa mitään kokemuksistani pois.”

Tulehdus suolistossa

1. Colitis ulcerosa on tulehduksellinen paksusuolen sairaus, joka sijaitsee tavallisesti paksu- ja peräsuolen alueella. Tyypillisiä oireita ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut.

2. Sairaus diagnosoidaan paksusuolen tähystyksellä ja ottamalla koepaloja. Sairautta hoidetaan lääkkeillä, joissain tilanteissa myös leikkauksella. Colitis ulcerosan syytä ei tiedetä, mutta perintötekijät voivat lisätä sairastumisriskiä. Sairastua voi missä iässä vain, mutta tyypillisesti sairaus todetaan 15−35-vuotiaana.

3. Colitis ulcerosa ja Crohnin tauti ovat tulehduksellisia suolistosairauksia (IBD), joita sairastaa Suomessa noin 50 000 ihmistä.

Lähde: ibd.fi 

X