Vetistävätkö kuivat silmät?

© colourbox
Juoksevaksi muuttunut kyynelneste ei kosteuta silmää oikein. Siksi vetistys voi kieliä kuivasilmäisyydestä, kertoo silmä-tautien erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Tapio Ihanamäki Diacorista.

Silmien vetistys saattaa olla merkki kuivasilmäisyydestä.

Totta. Vetistä kyynelnestettä erittyy esimerkiksi silloin, kun silmässä on roska. Jos kyynelnestettä on liian vähän tai sen koostumus on vaikka yleissairauden tai lääkityksen takia muuttunut, silmän pinta kuivuu. Oireina voivat olla muun muassa kirvely, roskan tunne ja vetistys – silmä voi siis vetistää kuivuuttaan. Jopa 40 prosenttia ihmisistä kärsii kuivista silmistä joskus.

Silmien vetistämisen parantamiseksi tarvitaan lääkitystä.

Tarua. Kyynelten erityksen määrää tai laatua ei voi parantaa lääkkeillä, jos kyynelneste on jostakin syystä muuttunut hyytelömäisestä vetiseksi. Silmien kuivumista voi lisätä esimerkiksi tuuli ja kuiva ilma tai korkea lämpötila. Oireita voi helpottaa käyttämällä niin sanottuja keinokyyneliä, eli nestemäisiä tai geelimäisiä tippoja, jotka voitelevat silmien pintaa.

Jos silmät lisäksi aristavat valoa ja punoittavat, kyse voi olla lumisokeudesta.

Totta. Silmän pintasolukko voi palaa, kuten ihokin, voimakkaan ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta. Lumisokeus on siis palovamma, ja se oirehtii silmien vetistyksellä, valoarkuudella sekä roskan tunteella. Myös näöntarkkuus on heikentynyt. Kostuttavia silmätippoja tai A-vitamiinisalvaa voi käyttää ensiapuna oireiden helpottamiseksi. Keväthangilla, merellä ja etelän hiekkarannoilla kaikenikäisten kannattaa käyttää aurinkolaseja suojaamaan silmiä ultraviolettisäteilyn haittavaikutuksilta.

Seura 03/2015