Viisi erilaista dieettiä: Laihdu ilman rääkkiä

Jaa kaverilleTilaa Seura
Painonhallinta perustuu lähes kokonaan siihen, mitä syö. Aterioiden pitäisi olla sopivan kokoisia. © OM-arkisto
Painoa voi pudottaa ilman hikiliikuntaakin.

1. Potkua pH-dieetistä

PH-dieetin idea perustuu elimistön happo-emästasapainoon. Sen tarkoituksena on saada elimistöön enemmän emäksisempää, lehtivihreää sisältävää ravintoa.

Jutta Gustafsbergin kanssa yhdessä Jutan energisoiva dieettikirjan julkaiseva ravitsemusasiantuntija Tiina Hälvä kertoo, että pH-dieetillä on paljon terveydellisiä vaikutuksia. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että emäksinen ravinto ehkäisee ennalta jopa syöpää.

Kahvi, pulla, vehnäjauhot, liha – melkein kaikki ruoka-aineet, joita suomalaiset normaalisti syövät – tuottavat happoja. Mitä enemmän ihminen syö happoja tuottavaa ruokaa, sitä enemmän elimistö kuluttaa kehon omia mineraalivarastoja. Tämä taas heikentää luustoa, joka näkyy muun muassa osteoporoosina ja nivelsairauksina.

PH-dieetissä ei lasketa kaloreita. Raakasuklaa on jopa suositeltu välipala, koska se on yksi ravintorikkaimpia raaka-aineita ja sisältää paljon magnesiumia.

Kilojen luvataan karisevan pH-dieetin avulla nopeasti. Kahden ensimmäisen viikon aikana nesteitä ja kuona-aineita voi postua poistuu jopa 4–6 kiloa.

PH-dieetistä puuttuvat kokonaan vehnä ja punainen liha sekä suurin osa maitotuotteista. Ruokavaliossa panostetaan värikkääseen ruokaan eli siinä käytetään runsaasti juureksia, kasviksia ja hedelmiä.

Dieetissä tingitään pikemminkin proteiinista kuin hiilihydraateista. Puhdistava pH-dieetti sopii kaikille, myös diabeetikoille. Repsahdusvaara on Hälvän mukaan suurin dieetin alussa, jolloin voi ilmetä pääkipua, huonoa oloa ja ihonäppylöitäkin. Sen jälkeen energisyys kuitenkin kasvaa.

2. Ikääntymistä vastaan

Yli 40-vuotiaille naisille Hälvä suosittelee ikääntymistä ehkäisevää Anti-age-dieettiä.

Sen avulla yritetään lisätä estrogeenin määrää elimistössä. Ruokavalio sisältää muun muassa luomusoijaa, jonka on todettu lisäävän estrogeeniä.

Anti-age-dieetissä ei käytetä laisinkaan ihoa vanhentavaa sokeria eikä juuri yhtään turvottavaa suolaa. Punainen liha on myös kielletty samoin suuret kofeiinimäärät. Yksi aamukahvi on kuitenkin sallittu.

Dieetissä suositaan avokadoja, erilaisia pähkinöitä, vihanneksia, marjoja ja kasviksia. Lihaproteiinin sijaan voi kokeilla quornia, joka on sieniproteiini.

Anti-age-dieetti ei ole kovin kurinalainen, eikä sen tarkoitus oli pudottaa painoa radikaalisti, vaan lähinnä ehkäistä lihomista. Tarpeellisesta lihaskunnosta ja veden juonnista kannattaa myös huolehtia.

3. Puhdistava Detox

Keho puhdistaa itse itseään jatkuvasti erilaista kuona-aineista, lääkejäämistä, säilöntäaineista, transrasvoista ja väriaineista.

Parin viikon Detox-kuurilla on tarkoitus antaa kehon puhdistuselimille täydellinen lepo. Dieetti on täysin vegaaninen eikä sisällä eläinproteiinia lainkaan. Se on myös gluteeniton, vehnätön ja kofeiiniton. Dieetin aikana nautitaan paljon nesteitä ja sosekeittoja.

Kahden viikon tehokuurin aikana ei suositella rankkaa liikuntaa. Dieetti vaatii erityisen hyvän motivaation, sillä esimerkiksi kahvi on kokonaan kielletty kuurin aikana.

Palkinnoksi luvataaan kuitenkin, että alavatsan turvotus häviää sekä ihohuokoset pienenevät.

4. Armollinen Alku-dieetti

Hyvinvointivalmentaja Kukka Laakso liputtaa puhtaan, yksinkertaisen ja tasapainoisen ruokavalion eli Alku-dieetin puolesta.

Ruokavalio on täysin gluteeniton ja maidoton eikä siinä käytetä myöskään eineksiä. Laakson mukaan maito on ollut monilla syy esimerkiksi iho-ongelmiin, jotka katoavat maidottoman ruokavalion myötä, kuten myös monet suolisto-ongelmat.

Kuusi viikkoa kestävän dieetin aikana laihtuminen tulee ikään kuin sivutuotteena ja se voi olla aluksi nopeaakin. Dieetti ei vaadi suurta itsekuria ja päivän aikana syödään neljä ateriaa. Tyypillinen suomalainen aamupala on usein pari leipää ja maitokahvi, mutta dieetissä nautitaan marjasmoothie tai vaikkapa kunnon ateria. Se voi koostua esimerkiksi lohesta ja vihanneksista.

Tasapainoisessa ruokavaliossa tärkeintä ei ole se mistä karsitaan, vaan se mitä otetaan tilalle. Laakson mukaan laihduttaja ei tarvitse rääkkiliikuntaa. Painonhallinta perustuu lähes 90-prosenttisesti ruokavalioon, mutta liikuntaa kannattaa harrastaa sen muiden terveysvaikutusten takia.

5. Hormonidieetistä elämäntapa

Best seller -tietokirjailija Kaisa Jaakkolan mukaan hormonidieetillä opitaan ymmärtämään hormonien vaikutusta painonhallintaan ja omien elämäntapojen vaikutuksia hormoneihin. Jaakkolalta ilmestyy tammikuun lopussa kirja Hyvän olon hormonidieetti.

Se auttaa myös ymmärtämään, miten hormonit vaikuttavat rasvan jakautumiseen vartalossa. Esimerkiksi liiallinen stressi nostaa kortisolin eli stressihormonin määrää, ja se taas kerää rasvaa vatsaan.

Vatsan ja jenkkakahvojen rasva kertoo usein siitä, että verensokeria tulisi tasapainottaa, ja stressiä vähentää.

Alleihin jumittava rasva kertoo usein liian vähäisestä testosteronista, jota voi lähteä korjaamaan voimaharjoittelulla.

Alavartalon liiallinen rasva voi taas kieliä naishormonien toimintahäiriöistä tai liiallisesta insuliinista. Naishormonien tasapainoon vaikuttaa muun muassa suoliston hyvinvointi.

Hormonitasapainoa voi parantaa nukkumalla riittävästi.

Lisäksi ruokarytmin tulisi olla säännöllinen: 3–4 tunnin välein pitäisi syödä ateria, joka ei ole liian pieni tai liian suuri.

Jokaisella aterialla tulisi nauttia ainakin kourallinen värikkäitä vihanneksia, marjoja tai hedelmiä, oman kämmenen kokoinen annos proteiiniruokaa kuten kalaa tai lihaa ja ruokalusikallinen luonnollisia rasvoja kuten pähkinöitä tai kylmäpuristettua öljyä. Lisäksi tarvitaan vielä sopiva annos hiilihydraatteja, kuten täysjyväriisiä tai bataattia. Liian vähäinen syöminen ajaa aineenvaihdunnan alas.

Jaakkolan mukaan ensimmäinen askel laihtumisessa on korjata ruokamäärä sopivaksi puhtaalla ruoalla. Hormonidieetti sopii kaikille, joiden tavoitteena on löytää laihdutuskuurin sijaan kestävä elämäntapa.

X