Vinot hampaat voi oikaista vielä aikuisenakin - huomaamattomasti

Hymy voi olla hukassa, jos hammasrivistö on vino tai värjäytynyt tai siinä on aukko. Ongelmia voi korjata esteettisellä hammashoidolla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hymy voi olla hukassa, jos hammasrivistö on vino tai värjäytynyt tai siinä on aukko. Ongelmia voi korjata esteettisellä hammashoidolla.
Teksti:
Virve Järvinen

1. Miksi esteettisessä hammashoidossa korostetaan tervettä suuta?

Esteettinen hammashoito keskittyy etuhampaisiin, mutta silti koko hampaiston peruskunto pitää arvioida ja hoitaa ennen laajoja esteettisiä hoitoja. Taka-alueen huonokuntoiset tai puuttuvat hampaat muuttavat purentaa ja aiheuttavat muutoksia hampaiden asennossa ja kestävyydessä myös etualueella. Näin etualueen korjauksella saatu tulos voi jäädä lyhytaikaiseksi. Myös reiät tulee paikata ja hampaat puhdistaa perusteellisesti ennen esteettisiä hoitoja.

 

2. Kuinka kolo hammasrivistössä korjataan?

Puuttuva hammas korvataan nykyään yhä useammin implantilla, hampaan juuriosan korvaavalla, titaanista valmistetulla, kestävällä osalla. Leukaluuhun istutetun implantin varaan rakennetaan oikean hampaan kaltainen hammaskruunu. Potilaan yleisterveys tulee arvioida ennen implanttihoitoa. Esimerkiksi tupakointi heikentää hoidon ennustetta selkeästi, aivan kuten se heikentää omien hampaiden ja ikenien kuntoa.

Jos naapurihampaat ovat jo laajalti paikattuja, implanttia järkevämpi tapa saattaa olla puuttuvan hampaan korvaaminen perinteisellä siltarakenteella. Siinä naapurihampaita käytetään tukipilareina.

Pieni rako etuhampaiden välissä on hammaslääkärin näkövinkkelistä persoonallinen. Jos se häiritsee potilasta, rakoa voidaan pienentää leventämällä vierekkäisiä hampaita muovilla. Jos rako on suuri, se voi vaatia korjaantuakseen oikomishoitoa tai laminaateilla tehtävän levennyksen.

 

3. Onko oikomishoidossa varauduttava vuosien hoitoon?

Aikuisella hampaiden oikomiseen menee enemmän aikaa kuin lapsella, sillä leuat ovat jo kehittyneet ja luun uudistuminen on hitaampaa. Hampaiden siirto liian nopeasti saattaa aiheuttaa hampaiden juuriin ongelmia.

Aikaa oikomiseen saa useimmiten varata puolestatoista kahteen vuotta, mutta hoidosta voi selvitä lyhemmässäkin ajassa oiottavan alueen laajuudesta riippuen.

 

4. Huomaavatko muut, että hampaitani oiotaan?

Oikomiskojeiden kiinnikkeitä on nykyään myös keraamisina, eivätkä ne juuri erotu hampaan pinnasta. Kiinnikkeet yhdistetään toisiinsa kaareksi joustavalla, näkyvällä metallilangalla. Kaaren ja niihin kiinnitettyjen kumilenkkien tai jousien avulla hampaisiin kohdistetaan niitä siirtävä voima.

Markkinoilla on myös uusia oikomistapoja. Etuhampaiden pienet vinoumat voidaan oikaista irrotettavalla kojeella, jolla hoito kestää kahdesta neljään kuukautta. Toinen uutuus, kalvotekniikka, on vielä rajoitetusti saatavilla oleva, huomaamaton oikomistapa. Siinä hoito tehdään muovisilla oikomiskalvoilla, joita potilas itse vaihtaa. Näissä hoitomuodoissa potilas voi olla muutaman tunnin vuorokaudessa ilman oikomislaitteita.

 

5. Voiko hampaat valkaista itse?

Apteekista saatava valkaiseva hammastahna tai värjäymiä poistava hammastahna voivat kirkastaa hymyä hivenen. Mutta jos hampaiden väriä halutaan selvästi vaalentaa, turvallisimmin se tapahtuu hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla. Vastaanotolla ikenet pystytään suojaamaan tarkkaan ja varmistutaan siitä, ettei valkaisuainetta mene sopimattomiin paikkoihin.

Samalla voi hankkia ja saada ohjeet hammaslaboratorion valmistamien, yksilöllisten kotivaalennuslusikoiden ja vaalennusaineiden käyttöön. Niiden avulla vastaanotolla tehdyn vaalennuksen tulos saadaan säilytettyä parhaiten.

En suosittele hankkimaan vaalennusaineita netistä, sillä aineet ovat voimakkaita ja ne voivat vaurioittaa suuta. Hampaiden valkaisu tulisi tehdä aina vastaanotolla tai saada siihen ammattilaiselta välineet ja neuvot.

 

6. Ovatko hammaslaminaatit vain mallien juttu?

Hampaan etupinnan korjaaminen posliinipinnalla eli hammaslaminaatilla voi tuoda kenelle tahansa kauniin hymyn. Laminaatteja laitetaan tyypillisesti ihmisille, joilla on paljon värjäymiä tai paikkoja näkyvällä etualueella. Niillä voidaan korjata pinnan lisäksi hieman hampaan asentoa. Ehjiin hampaisiin en niitä yleensä suosittele.

 

7. Mitä hammaslääkäri voi tehdä ikenille, jotka näkyvät liikaa hymyillessä?

Ikenien hoitoon erikoistunut hammaslääkäri voi tehdä niin sanotun kruununpidennysleikkauksen, jossa ientä siirretään pari milliä ylöspäin. Tällöin hampaista tulee aiempaa pidemmät ja hampaan kapeneva, usein muusta hampaasta väriltään poikkeava kaula-alue tulee esiin. Tämän vuoksi leikkauksen jälkeen hampaisiin joudutaan asettamaan laminaatit tai kruunut.

 

8. Entä kuluneille etuhampaille?

Syy hampaiden kulumiseen voi olla kemiallinen eli eroosio tai mekaaninen, kuten narskuttelu. Ensimmäiseksi tulee estää vaurion eteneminen ruokavalioneuvonnalla tai purentakiskolla. Sen jälkeen näkyviä muutoksia voidaan hoitaa paikoilla tai laminaateilla.

Ne riittävät harvoin ainoaksi hoidoksi, sillä usein vaurio on etualuetta laajempi, ja koko purenta on madaltunut. Purennan korotus on aina laaja toimenpide ja vaikuttaa myös esimerkiksi puremalihaksiin.

 

9. Korjataanko hymyä julkisella sektorilla?

Suuressa osassa kuntia resurssit ovat vähäiset, ja ne käytetään kustannussyistä suun terveyden hoitoon. Raja esteettisen ja terveyden hoidon välillä on liukuva, ja terveyden näkökulmasta tehty toimenpide auttaa myös esteettisesti – ja päinvastoin. Esimerkiksi puuttuva hammas ei ole yksin esteettinen kiusa. Se voi haitata syömistä, puhumista ja purentaa.

Purentavirheen korjaus ei paranna vain ulkonäköä: lihasperäiset päänsäryt, korvasärky ja leukanivelen kivut jäävät monella, kun purenta saadaan paikoilleen.

 

10. Korvaako Kela esteettistä hammashoitoa?

Kela ei korvaa esteettistä hammashoitoa paikkoja ja laminaatteja lukuun ottamatta ja niistä maksettava korvaus on pieni. Saattaa myös olla, että hammashoidon Kela-korvattavuus poistuu kokonaan.

Esteettinen hammashoito suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa, ja hän saa aina alustavan hoito- ja kustannussuunnitelman. Esimerkiksi implantin hintahaitari on laaja: perustilanteessa yhden hampaan korvaaminen implantilla maksaa 2 000–2 500 euroa merkistä riippuen. Mikäli poistoalueella ei ole tarpeeksi luuta implantin asetukseen, saattavat kustannukset nousta tästä jopa 1 000 euroa.

Suunnitelmaa tarvitaan myös aikataulujen vuoksi. Valkaisuasiakas selviää yhdellä –kahdella käyntikerralla, mutta asentovirheiden korjaus voi vaatia vuosien hoitoa ja sitoutumista useisiin hammaslääkärikäynteihin.

Asiantuntijana Päivi Hirvikangas, erikoishammaslääkäri, Terveystalo Pulssi, Turku.

X